Premieră în România. Începe primul festival de film pentru nevăzători

Ultima actualizare:

    Primul festival de film pentru nevăzători are loc în perioada 15-19 mai 2015
Primul festival de film pentru nevăzători are loc în perioada 15-19 mai 2015

Incredibil, dar extrem de posibil! La jumătatea lunii mai va debuta în Capitală primul festival de film dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere din România. Aflați mai jos cum vor „vedea” spectatorii fără vedere pelicule precum „Aferim!”, „Despre oameni și melci” și „După dealuri”.

Primul festival de film destinat persoanelor care nu au aces la programe TV dedicate are loc în perioada 15 - 19 mai. Proiecțiile se vor desfățura la Cinema Muzeul Țăranului Român și la Cinema Elvira Popescu din București, iar printre peliculele prezentate se numără „Aferim!”, de Radu Jude, „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, și „După dealuri”, de Cristian Mungiu. Biletele vor fi puse în vânzare la locurile proiecțiilor la prețuri cuprinse între 10 lei (pentru filmele care vor rula la Muzeul Țăranului) și 15 lei (pentru proiecțiile de la Cinema Elvira Popescu). Persoanele nevăzătoare și însoțitorii acestora au acces gratuit, pe bază de rezervare la adresa dimagabriela@fcc.ro.

Filme văzute cu ochii minții

Și, totuși, cum e posibil ca un nevăzător să distingă imaginile care se succed într-un film? Ei bine, la intrarea în sală, fiecare va primi un set de căști pentru a auzi replicile. În pauzele dintre acestea, un narator va oferi informații suplimentare despre cum sunt îmbrăcate persoanjele, despre gesturile și mimica lor, despre atmosferă și așa mai departe.

Pe parcursul celor cinci zile cinefilii vor putea urmări zece filme româneşti: Aferim! (Radu Jude, 2015), Marţi, după Crăciun (Radu Muntean, 2010), Poarta Albă (Nicolae Mărgineanu, 2014), Roxanne (Valentin Hotea, 2013), Medalia de onoare (Călin Peter Netzer, 2010), După dealuri (Cristian Mungiu, 2012), Despre oameni şi melci (Tudor Giurgiu, 2013), Love Building (Iulia Rugină, 2013), Poziţia copilului (Călin Peter Netzer, 2013), America, venim! (Răzvan Săvescu, 2014).

După reprezetanțiile din Capitală, festivalul va porni la drum prin țară, pentru proiecții similare în alte zece orașe. Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală, spun organizatorii.

Aflat la prima ediţie, festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net