Premieră! Racla cu moaștele sfintei Parascheva nu va mai putea fi atinsă

Ultima actualizare:

    Sute de pelerini sunt deja la Iași Foto: adevarul.ro
Sute de pelerini sunt deja la Iași Foto: adevarul.ro

Situație specială, anul acesta, la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași! De când autoritățile au interzis participarea credincioșilor din alte localități la procesiune, pregătirea evenimentului a luat o altă întorsătură. În premieră, racla cu moaște nu va mai putea fi atinsă și nici nu este sigur dacă va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană. În ciuda tuturor restricțiilor, pelerinii vin în continuare și se așează la coadă.

Mai marii Bisericii cred că oamenii s-ar fi comportat responsabil, ca și la alegerile locale, și nu ar fi trebuit să fie puse asemenea restricții. De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităţilor depuse în slujba sănătăţii oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întăreşte această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înţeleagă de către toţi că între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

„Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu”   

În acelaşi document se arată că „nu se poate uşor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.”

”Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum şi pelerinilor care nu pot veni la Iaşi din cauza restricţiilor impuse, exprimându-şi nădejdea că pentru aceştia va veni cât mai curând şi clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte”, au mai transmis reprezentanții Mitropoliei. 

Mai mult decât atât, pentru prima dată în ultimii mai bine de 30 de ani, sunt şanse ca racla cu moaştele sfinte să nu fie scoasă din Catedrala Mitropolitană, scrie adevarul.ro. Dacă, totuși, va fi scoasă, din cauza unei eventuale aglomeraţii de persoane, care să nu poată fi gestionată de circuitele din curtea Mitropoliei, racla va fi delimitată. Tot în premieră, pelerinii nu vor avea acces şi nu o vor putea atinge.

Însă, acest lucru nu s-a respectat în primele zile din octombrie, atunci când şi-au făcut apariţia primii pelerini. Până miercuri, 7 octombrie, pe la racla cu moaştele sfinte au trecut deja sute de pelerini, mulţi nu aveau domiciliul în Iaşi. 

Baldachinul nu va fi împodobit astăzi

Nici baldachinul din curtea Catedralei, acolo unde ar trebui să fie depusă racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva nu a mai fi împodobit cu flori astăzi, 7 octombrie, așa cum era stabilit. Operațiunea a fost amânată până se va ști cu exactitate dacă racla va mai fi scoasă afară.

Reacția lui Florentin Pandele, primarul care organiza anual pelerinaje

Florentin Pandele, primarul din orașul ilfovean Voluntari, care trimitea pelerini în fiecare an la Iaşi, de hramul Sfintei Parascheva, a reacționat dur: „Nu mi se pare nici corect şi nici loial faţă de credincioşi. Înţelegem că ne găsim în pendemie, nu suntem absurzi, înţelegem că după alegeri au explodat cazurile de coronavirus, înţelegem că pe 6 decembrie vom merge la alegeri. Deci se poate la alegeri, se poate la păcănele, în schimb, cei care vor să meargă să se încarce spiritual nu au acest drept“. 

Citește și:

Pelerinajul la Sfânta Paraschiva de anul acesta, doar cu localnicii. Autoritățile au interzis participarea credincioșilor din alte localități

Primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iași. Ce măsuri speciale au fost luate în acest an

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net