Prelungirea concediului medical pentru incapacitate de muncă se face în condiții noi

3.jpg

monitor oficial procedura concediu
În Monitorul Oficial a fost publicată și procedura prin care medicul primar sau specialist propune prelungirea concediului

Concediul pentru incapacitate temporară de muncă provocată de boli/accidente care nu au a face cu munca are o durată maximă de 183 de zile într-un an. Totuși, actul normativ care-l reglementează prevede și posibilitatea prelungirii lui, pentru a se evita pensionarea, dar cu maximum 90 de zile.

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată și procedura prin care medicul primar sau specialist propune prelungirea concediului, scrie avocatnet.ro.

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă și indemnizația aferentă lui se pot acorda pentru cel mult 183 de zile într-un an, perioadă ce se calculează din prima zi de îmbolnăvire, după cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2015 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. E important să precizăm însă că ne referim la incapacitatea de muncă produsă nu de accidente și boli profesionale, ci de cele care nu au legătură cu munca.

Dacă bolnavul nu se recuperează astfel încât să poată munci normal după cele 183 de zile, medicul primar/specialist poate să propună pensionarea pentru invaliditate a bolnavului. Dar asta nu e singura soluție prevăzută de lege. Ca să se evite pensionarea, același medic ar putea să propună și prelungirea concediului medical peste cele 183 de zile. Prelungirea se poate face cu cel mult 90 de zile.

Mai multe informaţii citiţi aici.

 

Loading...

Citește și

  • Cazul prezentatoarei de la Prima TV, Magda Vasiliu, a creat discuţii aprinse la Guvern. Fiul ei de 8 ani a fost diagnosticat cu cancer, se află în Italia la tratament, însă Magda nu poate să-şi ia concediu medical din cauza birocraţiei excesive din ţară.