Pregătiţi-vă pentru primul val de caniculă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vara a venit mai devreme în acest an, iar de miercuri, 21 iunie, respirăm aer fierbinte, care vine din nordul Africii şi face ravagii în mai multe ţări europene. Oamenii de ştiinţă spun că, la nivel mondial, vor fi din ce în ce mai multe valuri de caniculă ce vor ucide oameni.

Toţi cei care au fost la mare în ultima lună s-au plâns că nu a fost vreme bună de plajă şi că apa a fost rece. Iată că pentru miercuri, 21 iunie, meteorologii ANM prognozează 30 de grade la Constanţa, ca în plină vară. În aceste zile, inclusiv în weekend, mercurul din termometre va urca până la 33-35 de grade, în aproape toată ţara, chiar şi în centrul ţării se vor atinge peste 30 de grade.

Valul de aer fierbinte care a urcat din nordul Africii a ajuns şi la noi, după ce a aprins pădurile din Portugalia. În incendiile de pădure din această ţară au murit 64 de persoane şi sunt 157 de răniţi. Dogoarea a urcat spre ţările nordice, spre centrul şi estul continentului. Deja de ieri, în România, nivelul radiaţiilor ultraviolete a urcat la 7-8, adică risc crescut şi foarte crescut. ”Valul de căldură african s-a extins către Europa centrală şi sudică, inclusiv în ţara noastră. Vremea va fi deosebit de caldă şi se va extinde de la o regiune la alta. Estimăm că vremea călduroasă va dura cel puţin până la sfârşitul săptămânii următoare”, ne-a explicat meteorologul de serviciu ANM.Este exact ce spun oamenii de ştiinţă! Profesorul Camilo Mora de la Universitatea din Hawaii a afirmat luni, 19 iunie, că valurile de caniculă mortale vor deveni mai frecvente, mai ales în zonele tropicale, informează nature.com.

”Este un lucru stabilit că valurile de caniculă letale, la nivel mondial, sunt din ce în ce mai frecvente”, a declarat prof. Camilo Mora, care este principalul autor al studiului publicat în Nature Climate Change. El a precizat că situaţia va continua să se agraveze de la an la an. Acum, aproximativ 30% din populaţia mondială este expusă valurilor de căldură potenţial ucigaşe, timp de mai multe zile pe an. Dacă nu se stopează emisiile de gaze cu efect de seră, iar acestea vor continua în ritmul actual, cel puţin o dată pe an, trei sferturi din populaţia globului se va confrunta cu această situaţie sufocantă până la sfârşitul secolului XXI, susţine cercetătorul.Mai ales zonele tropicale vor fi afectate de valurile de căldură ucigaşă, din pricina combinaţiei între temperaturi ridicate şi umiditate, care împiedică organismul să se adapteze.

”Când este foarte cald şi umiditatea este mare, căldura din corp nu poate fi eliminată, deoarece mecanismul transpiraţiei este încetinit”, spune Camilo Mora. Cu o creştere a temperaturii mondiale de peste 2 grade, o mulţime de oraşe din zonele tropicale, cum ar fi Jakarta, Lagos, Caracas sau Manila, vor depăşi pragul căldurii letale timp de jumătate de an, au prognozat experţii. Chiar şi în zonele subtropicale, cum ar fi Miami sau Hong Kong, vor fi de asemenea expuse acestui prag letal: caniculă timp de 80-140 de zile pe an, în condiţiile unei creşteri a temperaturii de 2 grade C, sau de între 150 şi 200 de zile, la o creştere a temperaturii de circa 4 grade C.

Cursuri de prim-ajutor pentru drogaţi în cluburi.

simeon stalpnicul png

Am trăit să o vedem și p-asta! Deși, drogurile de orice fel sunt interzise în țara noastră, autoritățile au organizat cursuri de prim-ajutor pentru angajații din cluburile din Mamaia. Astfel că 48 de   barmani, ospătari, hostess, agenţi de securitate, manageri şi cei care au grijă plajă au participat luni la cursuri. Potrivit  Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), aceștia au învățat ce trebuie să facă atunci când clienților li se face rău de la consumnul de droguri în exces.  ”Echipa de specialişti a prezentat simptomele prin care se poate recunoaşte o persoană intoxicată cu droguri, semnele prezente în cazul supradozei şi recomandări pentru reducerea riscurilor. De asemenea, personalul angajat în cluburi a fost instruit cu privire la acordarea de prim-ajutor în cazul persoanelor intoxicate cu droguri. Acest gen de activităţi vor continua”, anunță reprezentanții ANA.

Pește stricat la o terasă din Neptun

Aveți grijă unde mâncați pe Litoral! Inspectorii de la Protecția Consumatorului au pornit în controale, iar lucrurile nu stau deloc bine. La o terasă din Neptun, aceștia au găsit pește refrigerat și congelat, lipiile erau expirate și depozitate neconform, iar peștele prăjit și maioneza erau ținute în soare.

6 greşeli pe care le faci când foloseşti crema cu protecţie solară

simeon stalpnicul png

Am aştept mult vremea potrivită pentru plajă şi suntem dornici să stăm la plajă şi să ne bălăcim. Însă, trebuie să avem grijă atunci când ne expunem la soare ca să nu ne facem rău.În primul rând, se ştie că între orele 11.00 şi 16.00 nu este indicat să stai la plajă, nici măcar sub umbrelă, deoarece razele soarelui sunt foarte puternice. În al doilea rând, atunci când te expui la soare, trebuie să respecţi câteva reguli de protecţie pentru a nu-ţi strica vacanţa, dar şi pentru a-ţi menţine pielea sănătoasă pe termen lung. Click! îţi spune ce greşeli faci atunci când foloseşti cremă cu protecţie solară, tocmai pentru a nu le repeta.

  • Foloseşti prea puţină cremă. Este prima greşeală. Astfel, trebuie acoperit tot corpul cu cremă, iar produsul trebuie masat până intră în piele.
  • Crema este expirată. Data expirării cremei de protecţie solară este importantă. Cremele de protecţie solară conţin ingrediente ce se deteriorează în timp. Nu folosi crema de protecţie solară de pe un an pe altul!
  • Aplici doar produse de make-up care conţin SPF. Un fond de ten 2 în 1, care are şi protecţie solară, poate părea practic, dar asta nu înseamnă că şi funcţionează. Şi asta, pentru că puţin fond de ten nu este echivalentul cremei pe care ţi-ai întinde-o pe faţă.
  • Foloseşti cremă de protecţie solară doar la începutul zilei. Dacă stai la soare, crema ta de protecţie solară va fi eficientă maximum două ore. „Pielea foloseşte ingredientele active ale cremei, iar acestea se termină în timp. Transpiraţia sau apa duce la alterarea şi mai rapidă a cremei. Aplică cremă în fiecare oră”, spune make-up artistul Andreea Hâş.
  • Te bazezi pe creme rezistente la apă. Nu există creme sau loţiuni de protecţie solară complet rezistente la apă. Pe baza testelor s-a dovedit că o cremă de protecţie solară, rezistentă la apă este eficientă între 40 şi 80 de minute.
  • Aplici crema doar când te expui la soare. Dacă este o zi înnorată nu înseamnă că nu mai trebuie să foloseşti cremă de protecţie solară. Razele UV pătrund şi prin nori şi ceaţă şi îţi ard pielea.
image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net