Pregăteşte-ţi casa pentru oaspeţi!

Este perioada vizitelor, a meselor întinse, a revederilor. Fie că eşti oaspete, fie că petrecerea se ţine la tine acasă, trebuie să te pregăteşti puţin înainte, ca să faci impresie bună. Specialiştii au pentru tine sfaturi interesante ce ţin de organizare, dar şi de bunele maniere.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă cel care primeşte musafiri este curăţenia în casă. Camera de oaspeţi, dar şi bucătăria şi baia trebuie să arate impecabil. Apoi, este foarte important ca la intrarea în locuinţă oaspeţii să nu se împiedice de covorul de pe hol, de umbrele, genţi şi încălţări. Aranjează zona astfel încât oamenii să-şi poate pune şi ei lucrurile lor. Fă ordine în living şi, în afară de ornamentele de Crăciun, nu lăsa nimic la vedere. Revistele, obiectele personale şi alte mărunţişuri le poţi pune într-o cutie de depozitare pentru a elibera spaţiul, iar după plecarea musafirilor le vei pune la loc.

Cum aranjezi corect masa de Crăciun

Trebuie să ştii de la bun început numărul persoanelor participante la masă. În sufrageria unui apartament obişnuit încap maximum 10 oameni şi, pentru ca toată lumea să se simtă bine, e nevoie să aloci un spaţiu de cel puţin 50 cm pentru fiecare invitat.

Atunci când mergi la cumpărături pentru mâncare, asigură-te că ai în casă tacâmurile necesare, ca să nu te trezeşti pe ultima sută de metri că setul de pahare îţi e incomplet sau că nu ai toate farfuriile din acelaşi model.

La mesele festive, fiecare farfurie trebuie dublată de o alta, pe care doar să pui farfuria din care mănânci. Mai ai nevoie de farfurii mijlocii pentru aperitiv, de boluri pentru supă, de farfurii pentru felul principal şi încă de altele mai mici pentru desert.

Codul bunelor maniere spune că locul furculiţelor e la stânga farfuriei, aliniate de la stânga spre dreapta, în ordinea utilizării lor, şi se pun cu dinţii în sus.

Cuţitele stau în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării (cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mâncare). În faţa farfuriei stă lingura, cu partea adâncită în sus, şi, eventual, linguriţa de desert. Nu vom aşeza lângă farfurie mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe.

Dacă e nevoie de mai multe, pune-le alături, pe o măsuţă. Locul paharelor este în faţa farfuriei, spre dreapta. Se pune un pahar de ţuică, unul de vin şi unul de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. După utilizare, paharele de ţuică se iau de pe masă. Sticlele de vin şi de apă se pun simetric pe masă, la îndemâna bărbaţilor, care vor turna în pahare. Nu se toarnă în pahare decât după ce s-au golit, aflăm din cartea “Codului bunelor maniere astăzi” a Aureliei Marinescu. Muştarul, ketchup-ul, oţetul şi uleiul de măsline nu se aduc la masă decât dacă cineva le cere. Nici scobitorile nu-şi au locul pe masă pentru că nu se folosesc în public. Cine are neapărată nevoie, se va duce la baie.

Reguli pe care trebuie să le respecte gazda

  • Nu-ţi lăsa musafirii să se descalţe la uşă. Eventual, dacă afară plouă sau ninge, pune-le la dispoziţie botoşi de unică folosinţă sau câte o pereche de papuci curaţi.
  • Nu te uita la ceas pe durata vizitei, pentru a nu da musafirului impresia că trebuie să plece.
  • Nu te ridica să speli vasele sau să faci ordine în bucătărie cât timp musafirii sunt în living, la masă. E frumos să stai cu ei.
  • Atunci când invitaţii vor să plece, nu insista să mai rămână. Îi poţi pune într-o situaţie jenantă, se pot simţi obligaţi.

3 sfaturi pentru musafiri

  1. Niciodată nu intraţi cu mâna goală într-o casă, oricât de scurtă ar fi vizita. Mai ales acum, de Crăciun, e frumos să duceţi un cadou pentru fiecare membru al familiei.
  2. Dacă la o întâlnire într-un loc public trebuie să ajungeţi cu 5-10 minute înainte, nu la fel de «punctuali» trebuie să fiţi când mergeţi în vizită la cineva acasă. Nu intraţi mai devreme pentru că acelea sunt momentele în care gazda se pregăteşte. Puteţi intra după 5-10 minute de la ora stabilită, dar nu întârziaţi mai mult de 15 minute, pentru că toată lumea aşteaptă după voi, cu masa pusă.
  3. Dacă aveţi copil mic şi sunteţi nevoiţi să îl luaţi cu voi, trebuie să-l supravegheaţi în permanenţă să nu apară accidente. Chiar dacă voi sunteţi acasă extrem de permisivi, în vizită nu e frumos să-l lăsaţi să se urce peste tot, să facă dezordine, să păteze canapeaua cu mâncare. Ca să nu se plictisească, luaţi-i de acasă câteva jucării preferate, mai ales dacă gazda nu are copii. Nu aplicaţi măsuri de corecţie în faţa străinilor şi nici celorlalţi musafiri nu le faceţi observaţie că, poate, vorbesc urât, sau prea tare, fumează în cameră etc. Va trebui să suportaţi sau să vă scurtaţi vizita, fără a strica tot cheful celorlalţi participanţi.
Loading...