Prefectul de Caraș a demisionat! Şeful Serviciului Arme şi Muniţii, Radu Ştefan, a fost reţinut

Ultima actualizare:

    Prefectul Matei Lupu se află sub control judiciar FOTO expressdebanat.ro
Prefectul Matei Lupu se află sub control judiciar FOTO expressdebanat.ro

Întreg județul Caraș-Severin a fost luat cu asalt de procurori într-o anchetă DIICOT și DGA în care mai mulți polițiști din județ sunt bănuiți că au dat permise de port-armă contra cost, fără ca cei care le solicitau să treacă printr-o examinare serioasă. Prefectul județului a fost pus sub control judiciar și ulterior și-a dat demisia, iar șeful Armelor și Munițiilor din IPJ a fost reținut.

Nouă percheziţii s-au făcut, miercuri, dintre care una la Poliția Caraș-Severin, alta la sediul unei firme, iar celelalte la locuințele unor persoane, printre cei vizați aflându-se și polițiști. Este vorba despre un dosar în care se efectuează cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. La finalul perchezițiilor și audierilor, prefectul județului Caraş-Severin, Matei Lupu, a fost pus sub control judiciar, iar șeful Serviciului Arme şi Muniţii din IPJ Caraş-Severin a fost reținut, alături de alte patru persoane.

Azi dimineață, prefectul Matei Lupu și-a dat demisia. ”Motivul este că nu vreau să implic instituţia în nişte probleme care nu îşi au rostul. Eu sunt un om serios şi nu vreau să aduc instituţia într-o situaţie de acest gen. Trebuie să ştiţi că nu am nicio legătură cu acel dosar, dar atâta timp cât îmi apare numele legat de aceste probleme este normal să actionez aşa. Nu am nicio legătură în acest dosar. Este vorba despre o interceptare telefonică, am discutat cu cineva şi pentru asta s-a ajuns aici. Dar nu în legătură cu acest caz, cu totul cu altceva. Absolut nicio legătură cu faptele din cazul respectiv. Din cele ce am aflat până acum, este o problemă de abuz în serviciu, că am sunat pe cineva”, a declarat Matei Lupu, pentru Adevărul.

Cum au acționat membrii grupării

Începând cu anul 2017, la nivelul județului s-a constituit un grup infracțional organizat format din șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și 3 agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor. La grupul inițial constituit, au aderat, ulterior, și alte persoane, fără calitate specială, pentru a obține beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau de la persoane care dețineau deja arme și care făceau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor.

Polițiștii divulgau subiectele înaintea examenelor

Membrii grupului infracțional sunt bănuiți că au obținut beneficii materiale de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme. Concret, reprezentanții societății comerciale autorizate în domeniul armelor și al munițiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică și practică, la finalizarea cărora cursanții susțineau un examen în fața unei comisii formate din polițiști specializați. În cazul promovării examenului, cursanților li se elibera un certificat de absolvire care stătea la baza eliberării autorizației de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore. Înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.

”Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate și au existat cazuri în care persoane care domiciliau în județele limitrofe și care nu reușeau să promoveze examenele în județele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reușita era garantată”, arată DGA.

O a doua modalitate de acțiune a grupului organizat viza favorizarea unor persoane cu funcții importante care aveau deja arme și care aveau diferite infracțiuni sau contravenții la regimul armelor. Astfel, la grupul infracțional organizat au aderat două persoane cu funcții care au săvârșit infracțiuni și contravenții la regimul armelor și munițiilor, fiind protejați de ceilalți membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravențional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societății comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancțiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deținere a armelor).

Citește și:

Un băiat de 16 ani a murit după ce a fost împușcat la vânătoare de fratele lui

Cât de ușor se procură pistoalele! Se vând la liber vând pe Internet

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net