Prăznuită pe 25 noiembrie, Sfânta Ecaterina le ajută pe fetele nemăritate să-și găsească alesul și aduce bunăstare în familie

Ultima actualizare:

    Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterinafoto: Doxologia.ro
Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterinafoto: Doxologia.ro

În 25 noiembrie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfâmta Mare Muceniță Ecaterina, apărătoarea femeilor și a familiilor. Se spune că Sfânta le ajută pe fetele nemăritate să-și găsească alesul și aduce bunăstare în familie.

Tradiția populară spune că Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să își găsească sufletul pereche, dar aduce înțelegere și liniște în familiile celor căsătorite. Astfel, femeile nemăritate și cele care au probleme în relația de cuplu trebuie să postească în această zi și să rostească o rugăciune.

Rugăciunea către Sfânta Ecaterina

 “O, Sfântă Mare Muceniță Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor și oglinda frumuseții fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăția minții în chip minunat, tuturor izvorând razele înțelepciunii Soarelui dreptății, luminează și întunericul sufletului meu și cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngerești. (…) Luând în ajutor cetele îngerești și stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieșirii sufletului din trup.

Păzindu-ne de înfricoșatele amenințări ale vrăjmașilor nevăzuți, cărora din neputință am slujit în această viață, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire.

La înfricoșătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii și cu toți Sfinții roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga și să moștenim frumusețile Raiului.

Ca una ce strălucești cu frumusețea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumusețează și sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăției celei de sus, spre slava lui Dumnezeu și dobândirea cununiei mântuirii. Amin.”

Sute de mii de români sărbătoresc astăzi onomastica    

355.000 de români își sărbătoresc joi, 25 noiembrie, onomastica, cu ocazia praznicului Sfintei Muceniţe Ecaterina. Dintre aceștia, 152.390 de femei şi 203.217 bărbaţi, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Cele mai întâlnite prenume feminine sunt Ecaterina - 66.195 de persoane şi Cătălina - 64.261. La bărbaţi, cele mai multe persoane poartă prenumele derivat Cătălin - 168.579. Cu ocazia praznicului Sfintei Muceniţe Ecaterina îşi mai sărbătoresc onomastica şi cei care se numesc: Caterina - 2.523 de persoane; Cati - 1.745; Catinca - 8.720; Călina - 4.392; Tincuţa - 4.554; Călin - 34.604 şi Ecaterin – 34, conform ziare.com.

Citește și: 

Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterina

Calendar ortodox 2021, noiembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net