Povestea vacilor negre din Bistrița. 100 de grame costă 10 euro

Ultima actualizare:

    Fermierii bistrițeni cresc vaci negre din Irlanda. 100 de grame de carne costă 10 euroFOTO: adevarul.ro
Fermierii bistrițeni cresc vaci negre din Irlanda. 100 de grame de carne costă 10 euroFOTO: adevarul.ro

Pe dealurile din Bistrița-Năsăud pasc leneșe 20 de vaci negre. Au fost aduse tocmai din Irlanda pentru că au o carne foarte scumpă: 10 euro suta de grame.

Vacile negre şi impunătoare aduse tocmai din Irlanda pot fi observate pe tot mai multe dealuri din Bistriţa-Năsăud. Printre cei care au pariat pe vacile care ajung în farfurie la 10 euro suta de grame se numără şi Ion Mihalca, scrie adevarul.ro. Acesta a renunţat la munca în fabrică, pentru aerul curat de pe câmp, pentru vacile bălţate româneşti şi pentru Black Angus, o rasă mai productivă şi mai uşor de întreţinut decât cele româneşti.

Văcuțele negre sunt din rasa de carne Black Angus, care a primit numele oraşului de unde provine. Este o rasă de taurine crescută special pentru producţia de carne, care a fost creată în Scoţia, în secolul al XVIII-lea. Această rasă are câteva trăsături distincte: culoarea neagră şi lipsa coarnelor. Greutatea corporală ajunge la 550 kg, iar randamentul la tăiere pentru animalele îngrăşate este de 65-70%.

A început o afacere cu patru vaci

Pe această rasă a pariat şi Ion Miholca, un bistriţean de 37 de ani. În tinereţe acesta a lucrat într-o fabrică din Bistriţa, unde era prelucrător prin aşchiere. A început cu 4 vaci de lapte româneşti   La nici 22 de ani, bistriţeanul şi-a luat lumea în cap, şi-a dat demisia, dezamăgit de salariul mic şi de condiţiile de muncă, şi s-a dus la ţară, în localitatea Şieu, unde locuia tatăl său şi unde deţinea o bucată de teren.  

”Am lucrat în Bistriţa, în fabrica Ario, ca prelucrător prin aşchiere. Era salariul slăbuţ şi m-am reprofilat din mers, ce să facem. Am început cu bălţate. Avea tata aici ceva pământ şi patru vaci, cu alea am început. Am venit acasă şi am început să cresc animale”, povesteşte Ion Mihalca, pentru adevarul.ro. 

Business-ul bistriţeanului, care deţine în prezent o fermă compusă din 60 de capete, a început cu patru vaci de lapte româneşti. Cu o investiţie minimă ce nu depăşea câteva mii de lei, bistriţeanul a început să scumpere pe rând tot câte un animal, ajungând la 40 de capete de bălţate româneşti.   „La animale nu stă oricine, trebuie să îţi şi placă şi să nu te fereşti să pui mâna. Aici tre să umbli cu cizmele de gumă, nu cu adidaşi sau cu şlapi”, mai spune bistriţeanul.

A cumpărat 10 vaci negre, din rasa Black Angus

În 2016, încurajat de crescătorii de animale care se arătau mulţumiţi de randamentul dat de celebrele deja Black Angus, a cumpărat 10 capete, de la o fermă din vestul ţării, care le aducea direct din Irlanda.  A dat între 2.650 de euro şi aproape 3.000 de euro pe bucată şi a început deja timid să vândă celor care vor să îşi facă o crescătorie de Black Angus.

Un kilogram de carne ajunge să coste între 10 euro şi 20 de euro, iar când ajunge în farfurie suta de grame se vinde cu preţuri cuprinse intre 80 de lei şi 150 de lei, în funcţie de preparat şi tipul de carne.

”Am tăiat şi eu una de curiozitate. Am vrut să văd cât e carnea atât de laudată de toată lumea. E foarte bună, e superioară celei comune”, mărturiseşte bistriţeanul, scrie adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net