Povestea geniului român care a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro

statuia_iisus_din_rio_de_janeiro.jpg

Chipul statuii Mântuitorului din Rio de Janeiro este opera lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galaţiul interbelic
Chipul statuii Mântuitorului din Rio de Janeiro este opera lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galaţiul interbelic
FOTO: historia.ro

Sculptorul român Gheorghe Leonida a murit nerecunoscut în România, deși el a apreciat în lume și a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. A murit după un accident stupid, la 50 de ani. În timp ce culegea flori de tei, acesta a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti.

Un enigmatic sculptor român este coautorul uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă din lume: statuia lui Iisus pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro. Este considerată şi acum drept cel mai mare simbol al creştinismului din lume.

Gheorghe Leonida a sculptat chipul lui Iisus din Rio de janeiro

Cel mai cunoscut monument din Rio de Janeiro (Brazilia) este motiv de mândrie şi în România. Asta deoarece chipul statuii Mântuitorului este opera lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galaţiul interbelic, scrie adevarul.ro.

Gheorghe Leonida, biografia

Talentatul artist provenea dintr-o familie de ingineri. Născut în anul 1892, Gheorghe Leonida a ajuns să studieze la Conservatorul de Arte Frumoase din Bucureşti, departamentul sculptură.

În 1915, pe când avea 23 de ani, gălăţeanul a debutat la un salon naţional de sculptură. Însă izbucnirea Primului Război Mondial l-a determinat să renunţe la studii şi să meargă pe front, soartă pe care au avut-o mai toţi tinerii acelor vremuri.

După război, Gheorghe Leonida şi-a reluat studiile de artă în Italia. În următorii trei ani, tânărul sculptor a fost apreciat şi premiat la Roma pentru lucrările sale, care i-au fascinat pe italieni.

La 33 de ani, gălăţeanul avea să se mute la Paris. Acolo, Gheorghe Leonida a devenit celebru ca portretist şi l-a cunoscut pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia gigantică a lui Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul). Se împlineau o sută de ani de la declararea independenţei Braziliei, eveniment care a dus la realizarea acestui proiect impresionant.

Cum a ajuns Gheorghe Leonida să facă chipul lui Iisus

Fiind pasionat să realizeze chipuri în cele mai fine detalii, Gheorghe Leonida a primit propunerea de a realiza şi chipul lui Iisus, care în timp a devenit una dintre emblemele arhitecturale ale creştinătăţii, scrie adevarul.ro. Lucrarea a fost finalizată în decursul a cinci ani de muncă intensă.

gheorghe_leonida-singura_fotografie.jpg

gheorghe_leonida-singura_fotografie
Singura fotografie a sculptorului Gheorghe Leonida
FOTO: historia.ro

Edificiul, reprezentativ pentru Art Deco, măsoară 38 metri înălţime, lăţimea la nivelul braţelor este de 28 metri şi cântăreşte 635 de tone. În soclul înalt de opt metri se află o capelă unde se pot ruga 150 de persoane.

Deşi Cristo Redentor este considerată ca fiind o minune a lumii moderne, în România operele lui Gheorghe Leonida au fost minimalizate. Regimul comunist nu a acceptat ideea că sculptorul realizase numeroase busturi pentru membrii Casei Regale.

Aşa se face că puţini români ştiu că Leonida a sculptat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a încetat din viaţă în anul 1942, la vârsta de 50 de ani. În timp ce culegea flori de tei, acesta a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti.

Cei care vor să îi admire operele pot vizita Castelul Bran, Muzeul Naţional de Artă, dar şi alte instituţii de cultură din Bucureşti.

Citește și:

Știați? Românii au peste 60 de recorduri în Cartea Recordurilor

Statuie de 100.000 de euro pentru Regina Maria

Loading...

Citește și