Povestea aurului României. Cât valorează și de ce nu este în țară

Ultima actualizare:

    Mugur Isărescu încearcă să convingă PSD că aurul și rezerva valutară nu trebuie ținute în țară pentru că ar afecta credibilitatea financiară a țării
Mugur Isărescu încearcă să convingă PSD că aurul și rezerva valutară nu trebuie ținute în țară pentru că ar afecta credibilitatea financiară a țării

PSD și BNR au găsit un nou subiect de ceartă, după indicele Robor. Liviu Dragnea si Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect care prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Iniţiatorii vor ca aurul României care este acum ținut în majoritate la Londra să fie repatriat.

Potrivit inițiatorilor, situația economică a țării nu justifică păstrarea rezervei de aur în străinătate cu costuri foarte mari. Opoziția a sărit ca arsă și a atacat inițiativa, catalogată drept”o încercare a PSD de a pune mâna pe o nouă sursă de bani”. Dezbatarea nu este nouă, de ani de zile fiind păreri pro și contra transferării aurului și rezervei valutare din străinătate în țară. Dar despre ce sume și cantități vorbim?

”Rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde de Euro, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari”a declarat în urmă cu ceva timp în presa economică guvernatorul Mugur Isărescu. În 2016, într-o conferință de presă, el explica de ce este bine ca banii să fie ținuți în străinătate, într-o bancă de mare probitate profesională cum este cea a Angliei.

”(…)Aurul este parte din rezerva noastră internațională. Toata rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de-aia se numește rezerva internatională.(…)Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi în străinătate. Asa se ține’, a declarat guvernatorul BNR citat de Agerpres.

Mugur Isarescu a precizat că fiind ținută in afară, rezerva poate sa fie verificată in orice moment în sistemul de conturi. Guvernatorul a apărat politica BNR de a ține afară acest tezaur.

”In 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA în rezerva noastră. In 1993, (...), cu toate împrumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezerva medie. (... ). In prezent avem 32 de miliarde de euro, adica aproape 36 de miliarde de dolari. O creștere de o mie de ori. Pai, de-aia sta leul cum sta acum si este stabil, pentru că în spate are, într-adevăr, după eforturi, o rezervă, comparativ cu trecut, formidabilă, o rezervă adecvată pentru stabilitatea cursului”, a susținut Mugur Isarescu conform aceleași surse.

Rezerva de aur a rămas potrivit specialiștilor, din punct de vedere cantitativ, aproximativ la același nivel, de 20 de ani.

Istoricul rezervei de aur

În perioada 1994-2000, s-a realizat conversia cantităților excedentare de argint în aur, ceea ce a determinat o îmbunătățire a structurii rezervelor în metale prețioase. Trebuie remarcat că, în anul 2002, BNR a crescut cota de aur plasată în afara țării, care de atunci s-a păstrat la același nivel. Raportul arată că aurul plasat la Banca Angliei, în cantitate de 60 de tone, este în permanență la dispoziția BNR. De asemenea, se specifică faptul că Banca Angliei este un custode solid din punct de vedere financiar și reputațional. Cei care atacă decizia BNR, spun că păstrarea aurului și a rezervei valutare la Banca Angliei nu aduce statului român niciun beneficiu economic, nici o dobândă.

În 1940, rezervele în aur ale BNR erau cotate la 140 de tone, ocupând locul 12 în lume, peste băncile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, şi sub Japonia. Raportările reapar însă din 1973, la scurt timp după ce România a devenit membru al Fondului Monetar Internaţional. Potrivit presei economice, statul avea atunci rezerve de aur de 71 de tone, care au crescut constant până în 1985, când au ajuns la 119 tone. Pe lângă depozitele de aur depozitate în afara României, BNR avea la mijlocul anilor 2000, şi 28 de tone de aur în formă de lingouri cu o valoare de aproape 4 mld. lei şi monede de aur în valoare de 2 mld. lei. BNR are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, de 103,7  tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net