Potopul a inundat 500 de curţi și case. 14 persoane au fost salvate din puhoaie

inundatii luna iunie 2018 moldova.jpg

inundatii luna iunie 2018 moldova
Inundațiile au făcut ravagii în 20 de județe. Peste 1.600 de pompieri militari au salvat case și oameni
FOTO: DRDP Iași

Cinste lor! Peste 1.600 de pompieri militari se luptă fără întrerupere cu apele revărsate și salvează oameni aflați în pericol. Râurile din Moldova și din centrul țării au ieșit din matcă și au inundat 500 de case, anexe, curți și subsoluri.

Plouă necontenit de patru zile  în Moldova și centrul țării, iar apele s-au revărsat pe drumuri și case. Ploile torenţiale au creat probleme în douăzeci de judeţe şi în Bucureşti. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar pompierii au intervenit pentru degajarea lor. 14 persoane surprinse de ape au fost salvate, iar un adolescent lovit de fulger a murit.

Peste 1.600 de pompieri militari cu 470 mijloace tehnice au intervenit pentru salvarea persoanelor şi evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundaţii, scrie news.ro.

Inundații în 20 de județe

Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de joi (28 iunie), cât şi pe timpul nopţii (28/29 iunie), echipaje de salvatori au intervenit în 20 judeţe - Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Contanţa, Călăraşi, Covasna, Dolj, Galaţi, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vrancea şi Vaslui şi municipiul Bucureşti.

Bilanțul inundațiilor

Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 60 case, 71 anexe gospodăreşti, 484 curţi, 43 subsoluri şi beciuri şi de pe 31 străzi. De asemenea, s-a acţionat cu accesorii de descarcerare pentru degajarea a 11 copaci doborâţi de vântul puternic. Au fost 14 persoane surprinse de ape și salvate de pompierii militari, iar 50 persoane din judeţul Neamţ şi o persoană din judeţul Botoşani au fost evacuate preventiv din locuinţe, până la retragerea apelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor. Acesta este cel mai recent bilanț al ISU.

inundatii luna iunie 2018 bacau moldova.jpg

apele s-au revarsat inundatii luna iunie 2018 bacau moldova
Județul Bacău a fost cel mai afectate de inundațiile provocate de ploile torențiale din ultimele patru zile

inundatii luna iunie 2018 judetul bacau moldova.jpg

culturi distruse inundatii luna iunie 2018 judetul bacau moldova
Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 60 case, 71 anexe gospodăreşti, 484 curţi, 43 subsoluri şi beciuri şi de pe 31 străzi
FOTO: DRDP Iași

Inundaţii s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri şi evacuarea apei din gospodării. Astfel, în localitatea Răuseni, o persoană care se afla cu oile într-o zonă inundabilă a fost recuperată împreună animalele de către salvatori, iar alte trei persoane din municipiul Botoşani aflate în autovehiculele surprinse de apă au fost deblocate de către pompierii botoşăneni.

Din nefericire, în localitatea Tămăşoaia din judeţul Bacău, manifestarea fenomenelor meteo extreme a generat decesul unui minor, surprins de descărcările electrice. Salvatorii au intervenit de urgenţă, însă, în ciuda tuturor eforturilor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

În judeţul Teleorman, echipaje de pompieri cu motopompe intervin şi la această oră (vineri, 29 iunie) pentru evacuarea apei din 10 locuinţe şi peste 300 de curţi şi beciuri inundate în urma ploilor.

O intervenţie deosebită a avut loc şi în localitatea Valea Moldovei din judeţul Suceava, unde pompierii militari au salvat două persoane şi aproximativ 400 de oi, surprinse de ape într-o zonă deschisă. Acestea au fost trecute peste apă în siguranţă, scrie news.ro.

Nouăsprezece judeţe sunt, vineri, până la ora 21.00, sub ”cod galben” de ploi abundente, pentru a patra zi la rând, urmând a se înregistra cantităţi de precipitaţii de pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii spun că în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ, dar va continua să plouă până sâmbătă în majoritatea zonelor ţării.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1