Polonez îndrăgostit de Daciile vechi: „Mie îmi place România”

Ultima actualizare:

    Michal Sowa şi Dacia de care nu se desparte niciodatăFoto: "Adevărul"
Michal Sowa şi Dacia de care nu se desparte niciodatăFoto: "Adevărul"

Nostalgie! Patruzeci de polonezi s-au îmbarcat în 15 mașini Dacia (modele 1100, 1300 și 1310) și Polski Fiat, pentru a reface simbolic drumul parcurs de spre litoralul Mării Negre în anii ’70-’80.

Cap-compas Marea Neagră! Caravana „GO România!” a pornit luni, 26 iunie, din frumosul oraş polonez Cracovia și a poposit, miercuri seară, la Cluj-Napoca, de unde va urma ruta Hunedoara – Târgu Jiu – Craiova – Pitești – București – Constanța și retur, prin Curtea de Argeș – Sibiu – Oradea. Caravana se va întoarce la punctul de plecare pe 9 iulie, după 4.000 de kilometri. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Polonia și de două ONG-uri: „Drum bun” (asociația iubitorilor de autoturisme Dacia din Cracovia) și de Asociația iubitorilor de Polski Fiat 125 din Varșovia.


    Traseul urmat de fanii polonezi ai autoturismului Dacia şi ai Mării Negre
Traseul urmat de fanii polonezi ai autoturismului Dacia şi ai Mării Negre

“Călătoresc în fiecare zi cu Dacia mea albă”

Michal Sowa, președintele Asociației „Dum bun”, este îndrăgostit de mașinile fabricate la Pitești. „Pentru că Dacia e mașină românească şi mie îmi place România. Dacă ceva este fabricat în România, îmi place”, explică polonezul într-o română fluentă. Dragostea lui pentru ţara noastră provine din anii 1970 – 1980, când a venit de mai multe ori cu părinţii săi pe litoralul românesc. Atât de mult i-a plăcut, încât călătorește an de an în România și a învățat chiar și limba.El are două Dacii: „Asta albă este Dacia mea și călătoresc cu ea în fiecare zi. Am și una mai modernă, Dacia Sandero, care este folosită de soția mea”.

“Nu se strică des”

Dacia cu care Michal a pornit în aventură este fabricată în 1983 și a cumpărat-o în urmă cu 10 ani, când mașina avea la bord doar 30.000 de kilometri. Acum are 130.000 și polonezul se încumetă să meargă cu ea la un drum de 4.000 de kilometri fără să clipească: „În general, Dacia e mașină bună și nu se strică des, aproape deloc. Dacă avem probleme, în general sunt defecţiuni mici și le rezolvăm acasă. Am și alte mașini vechi, dar asta este mașina mea preferată. Eu călătoresc des în România și, când am nevoie de piese, cumpăr aici sau comand. Şi prietenii din România mă ajută”, zâmbeşte Michal, de profesie stomatolog.

Click! spune


    Caravana polonezilor a poposit la Cluj-NapocaFoto:
Caravana polonezilor a poposit la Cluj-NapocaFoto:

Caravana are ca scop și promovarea României: „Pentru mulţi dintre participanți este prima vizită în România și deocamdată le place foarte mult. Sperăm că le vor spune asta și altor polonezi”, explică președintele Asociației „Drum bun” din Cracovia, care reunește 50 de iubitori de Dacii.

Vezi video pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net