Poliţist, alpinist în timpul liber. A cucerit cele mai înalte vârfuri din România

Ultima actualizare:
Agentul de circulaţie  s-a aventurat iarna  pe Vârful Ciucaş (1.954 m)
Agentul de circulaţie s-a aventurat iarna pe Vârful Ciucaş (1.954 m)

„Meseria de poliţist şi pasiunea pentru escaladă şi alpinism se aseamănă. Ambele îţi oferă suficientă adrenalină şi nu te lasă niciodată să te plictiseşti“. Aşa îşi începe povestea Florin Boartă, de 46 de ani, poliţist în oraşul Feteşti, care a strâns în palmares cucerirea celor mai înalte vârfuri din România.

Ascensiunea unui munte este lupta continuă cu depăşirea unor noi limite de înălţime şi curaj. De la drumeţiile în adidaşi, agentul şef principal a ajuns la trasee dificile, la escaladarea celor mai periculoşi munţi din ţară. Totul a început în urmă cu 10 ani când, decis să-şi testeze limitele, Florin Boartă a ales o pasiune mai puţin obişnuită. „Evident că este un risc şi nu ai cum să spui că nu-ţi este teamă, dar frumuseţea locurilor şi senzaţia de linişte care te încearcă acolo sus merită orice efort“, spune omul legii pentru „Weekend Adevărul”. Când dezbracă uniforma de poliţist, Florin Boartă se echipează în costum de alpinist, ia în spate rucsacul care cântăreşte 16 kilograme şi pleacă pe munte.

Poliţistul  din Feteşti  face expediţii  montane  de 10 ani
Poliţistul din Feteşti face expediţii montane de 10 ani

În ultimii 10 ani, Florin a reuşit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România, atingând şi înălţimile ameţitoare ale Alpilor Italieni, Munţilor Balcani sau Muntele Olimp. Aceste performanţe i-au dat încrederea că poate şi mai mult. Acum, şi-a fixat ca obiectiv vârfurile cu altitudini de peste 3.000 de metri. 

În urmă cu 26 de ani, agentul şef principal Florin Boartă îşi începea cariera de poliţist în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa, la Poliţia Municipiului Feteşti. Nouă luni a lucrat în cadrul formaţiunii de ordine publică, însă pasiunea pentru rutieră s-a transformat în profesie, astfel că şi astăzi, Florin poartă cu mândrie uniforma de poliţist rutier.

Şi-a convins  şi alţi colegi  poliţişti  să-l urmeze  în expediţii
Şi-a convins şi alţi colegi poliţişti să-l urmeze în expediţii

Este în Poliţie de 26 de ani

A reuşit, de-a lungul anilor, să aducă şi alţi poliţişti în echipa de alpinişti din care face parte. Pleacă pe munte în grupuri de 4-8 sau 10-12 persoane, nu înainte de a analiza traseul, de a se informa temeinic. „De obicei, alegem trasee abordabile, pe care putem să le realizăm. Evident, că întotdeauna există un risc, însă, în toţi aceşti ani am reuşit să căpătăm încredere în noi. Muntele este frumos în orice anotimp, dar deosebit de periculos“, spune Florin Boartă pentru „Weekend Adevărul”.


    Şi-a convins  şi alţi colegi  poliţişti  să-l urmeze  în expediţii
Şi-a convins şi alţi colegi poliţişti să-l urmeze în expediţii

A început cu trasee facile, apoi a continuat cu unele mai complicate, reuşind să „cucerească“ toate cele 13 vârfuri de peste 2500 de metri din România. Este vorba despre: Moldoveanu, Negoiu, Viştea Mare, Parângul Mare, Păpuşa, Omu, Bucura Dumbravă, Dara, Hârtopul Darei, Lespezi, Cornul Călţunului, Peleaga, Vânătoarea lui Buteanu. Acesta din urmă a fost printre cele mai dificile, cu o ascensiune grea, kilometri întregi au fost de urcat şi coborât.

Pasiunea pentru ascensiune a depăşit însă şi graniţele ţării, astfel că Florin a cucerit şi cel mai înalt vârf din Balcani, Musala (2.925 m), cel mai înalt munte din Grecia, Olimp, atingând vârful Mytikas şi, de asemenea, a escaladat vârfuri cu geometrii unice ale Alpilor italieni. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net