Poftiţi la pomana porcului!

Ultima actualizare:

    Porcul la jar a fost vedetă ieri la Berăria HFoto: Sever Gheorghe
Porcul la jar a fost vedetă ieri la Berăria HFoto: Sever Gheorghe

Se apropie Crăciunul, iar tradiţia se păstrează. Cine a avut porc în bătătură l-a sacrificat duminică şi s-a bucurat apoi de bucate stropite cu un pahar de ţuică sau vin fiert. Cei de la oraş, în schimb, au sărbătorit pomana porcului la restaurant.

Igantul sau ziua sacrificării porcului de Crăciun are loc an de an pe 20 decembrie. Dar cum data pică anul acesta într-o zi de joi, mulţi români s-au grăbit să-l taie duminică. Aşa se face că de la primele ore ale dimineţii, în curţile de la ţară, au început guiţăturile.

Vlad, Laura, Radu, Adrian şi Tiberiu s-au cinstit pentru început cu băutură caldă
Vlad, Laura, Radu, Adrian şi Tiberiu s-au cinstit pentru început cu băutură caldă

Nea Gheorghiţă locuieşte în comuna Florica, din Buzău, şi ca-n fiecare an s-a trezit cu noaptea-n cap ca să tăie scroafa. ”De când mă ştiu păstrez tradiţia de Ignat”, ne-a spus omul gospodar, care tocmai pârlise dihania. Familia îl acompania cu o ţuică fiartă, că doar aşa este obiceiul din tată-n fiu. În Capitală, la o distanţă de aproximativ 85 km, românii petreceau la prânz tot cu mâncare tradiţională şi multă băutură.

Bucureştenii din imagine au venit la restaurant pentru pomana porcului
Bucureştenii din imagine au venit la restaurant pentru pomana porcului

”Nu avem porc. Suntem născuţi şi crescuţi în Bucureşti, dar nu puteam rata Ignatul. Astfel că am ieşit cu prietenii la restaurant pentru pomana porcului”, ne-a mărturisit Reli Ionescu. O altă gaşcă se întreţinea afară cu vin şi cu ţuică fiartă, aproape de locul unde bucătari iscusiţi pregăteau porcul la jar şi ceaune întregi cu fasole şi sarmale. 

Organizatorii de la Berăria H au sacrificat duminică patru porci, a câte 180 kilometri fiecare, pe care i-au pârlit în paie şi i-au băgat apoi la proţap.

Familia de buzoieni s-a bucurat de porcul din bătătură
Familia de buzoieni s-a bucurat de porcul din bătătură

Pomana porcului a costat 25 de lei, o bucată de porc la jar tot 25 de lei, platoul românesc cu şorici, caltaboş, lebăr, slănină, ceapă şi jumări, 35 de lei. 

Cine a vrut să se delecteze şi cu altceva a putut alege pentru 25 de lei o porţie de oaie la jar. Iar ca desert cozonacul a fost regina balului, alături de un vin fiert aromat. Formaţia Azur a încins atmosfera cu muzică de petrecere, ca la români. 

Nu transportați preparate din porc peste hotare!

Anul acesta, românii din străinătate vor duce dorul cârnaților, tobei și caltaboșului. Din pricina focarelor de pestă porcină africană din România, este interzis transportul de carne și produse din carne peste graniță.

 ”Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte state membre UE. Totodată, vă informăm că introducerea cărnii şi a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă, în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă”, au precizat reprezentanţii ANSVSA. 

Produsele alimentare, inclusiv carnea şi produsele din carne, trebuie să fie transportate doar cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar, în condiţii corespunzătoare de igienă şi de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea şi siguranţa acestora. 

Produsele alimentare, respectiv carnea şi produsele din carne trebuie să provină din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare. 

Atenție! Veterinarii au intensificat controalele în această perioadă.  Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net