Nu vreţi porc de Sărbători? Iată alternativa: carne de struţ

s18-1-struti1-4col.jpg

Crescătorul Ciprian Pop, în mijlocul păsărilor sale

Nu vreţi porc pentru masa de Crăciun? Nici o problemă: alternativa poate fi carnea de struţ. E mai sănătoasă decât cea de porc, nu are colesterol şi este foarte bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui. Într-o fermă din Maramureş, kilogramul de carne de struţ se comercializează cu 50 de lei.

Afacerea cu struţi a pornit timid, în urmă cu 18 ani, în comuna maramureşeană Săcălăşeni. Ciprian Pop, un tânăr întreprinzător, punea pe picioare o fermă de struţi în satul Coruia. El a început cu un număr mic de păsări, dar, treptat, ferma a început să se dezvolte.

În 2017, fiul său, Sorin, a început să aloce mai mult timp afacerii de familie, astfel că a crescut şi numărul struţilor.
În prezent, ferma găzduieşte 37 de struţi, care sunt sacrificaţi când ajung la aproximativ 100 de kilograme, iar carnea e destinată atât consumului propriu, cât şi vânzării. 

„Avem clienţi din Maramureş, Cluj şi Neamţ. Lunar vin 10 - 15 clienţi, care cumpără între două şi cinci kilograme”, dezvăluie Ciprian Pop pentru adevarul.ro.

s28-2-struti2-2col.jpg

Struţul n-are probleme cu frigul din timpul iernii

“Acum, în perioada Sărbătorilor de iarnă, creşte numărul clienţilor. Săptămâna trecută am sacrificat trei struţi, iar în zilele următoare – alţi cinci, dar numărul lor ar putea să crească în funcţie de cerere. Avem foarte multe solicitări şi de la restaurante. Carnea de struţ este căutată în special pentru cârnaţi, fiindcă are un gust deosebit. Cine ia o dată îşi dă seama că e, în primul rând, benefic pentru organism. Ca şi gust, carnea de struţ este între vită şi pasăre. În primul rând este foarte sănătoasă, întrucât nu are colesterol deloc”, completează crescătorul.

s38-3-struti3-2col.jpg

Porumbul şi ovăzul, hrana preferată

„M-am documentat de pe internet la început, dar cel mai mult am învăţat din experienţa mea proprie. Am tot încercat, până am reuşit. Eu mă bucur mult că fiului meu i-a plăcut şi că va duce mai departe afacerea de familie. Am început să oferim produsele în ţară şi cererea a devenit tot mai mare, aşa că afacerea e rentabilă”, spune Pop.

Ajunge la 100 de kilograme în 10 luni

Struţii sunt rezistenţi la condiţiile meteo, adaptându-se fără probleme atât la caniculă, cât şi la ger.
Hrana lor e compusă din porumb sau din ovăz, iar cantitatea diferă în funcţie de vârstă. Un struţ ajunge la aproximativ 100 de kilograme într-o perioadă de 10 luni.
Aceasta e greutatea optimă pentru ca animalul să fie sacrificat pentru consum.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1