PNL cere luni în Parlament demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber. Cum a ajuns dușmanul nr 1 al Guvernului Orban

Ultima actualizare:

    Renate Weber a fost europarlamentar PNL dar a ajuns Avocat al Poporului ca membru ALDE sprijinit de PSD
Renate Weber a fost europarlamentar PNL dar a ajuns Avocat al Poporului ca membru ALDE sprijinit de PSD

Avocatul Poporului, Renate Weber, în vârstă de 64 de ani, o fostă membră de frunte a ALDE, fost europarlamentar este atacată vehement de Guvernul Orban care forțează demiterea sa de către Parlament. Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, la Braşov, că va solicita grupurilor parlamentare ale PNL ”să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului”.

Potrivit premierului Orban, Guvernul PNL este nemulțumit de ultimele două decizii luate de Avocatul Poporului: contestarea la Curtea Constituțională a legii privind impozitarea pensiilor speciale, precum şi legislaţia şi reglementările vizând starea de urgenţă şi starea de alertă. Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că luni vor începe procedurile pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, care "s-a transformat in apărătorul pensiilor nesimţite" şi a iniţiat un demers "împotriva poporului român"."Luni vom demara procedurile de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber, care s-a transformat in apărătorul pensiilor nesimţite! Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva...poporului roman, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii", afirmă Florin Roman, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

PSD avocatul avocatei Renate Weber

Reprezentanții PSD sunt mulțumitți de activitatea noului Avocat al Poporului, Renate Weber și consideră că în acest moment nu există niciun motiv pentru schimbarea sa din funcţie. Nici nu se putea altfel deoarece în momentul în care a fost aleasă în funcție ALDE era la guvernare cu PSD iar în Parlament cele două partide aveau detașat majoritatea.”Nu există niciun motiv întemeiat în acest moment să fie demis Avocatul Poporului. Există o diferenţă majoră de abordare a PNL. Pe vremea când era domnul Ciorbea existau plângeri în spaţiul public că domnul Ciorbea este inactiv şi nu contestă nimic, acum doamna Weber îşi foloseşte această prerogativă şi iarăşi este împotriva, văd, a celor pe care le gândeşte PNL” a declarat duminică senatorul Lucian Romașcanu, putătorul de cuvânt al PSD. Acesta a ironizat Guvernul Orban, pe care l-a numit unul de 20 la sută în Parlament.

Cum poate fi schimbat Avocatul Poporului

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Cine este Renate Weber

Renate Weber a absolvit, în anul 1979, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti și a fost apoi avocat în cadrul Baroului din Bucureşti, până în decembrie 2004. În perioada 1998-2005 şi, respectiv, 2006-2007, a ocupat funcţia de Preşedinte a Fundaţiei Soros România (cunoscută şi sub denumirea de Fundaţia pentru o Societate Deschisă). În decembrie 2004 a devenit consiliera preşedintelui României pe afaceri constituţionale şi juridice, funcţie din care a demisionat în decembrie 2005. În septembrie 2007 Weber se înscrie în PNL şi candidează pe lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare. Aceasta obţine un post de eurodeputat, fiind apoi realeasă în Parlamentul European în 2009 şi 2014. În toamna lui 2014, după victoria preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, Renate Weber a anunţat că părăseşte grupul PPE din Parlamentul European, la care liberalii se afiliaseră în urma fuziunii cu PDL. Decizia i-a atras excluderea din partid iar uiterior se înscrie în ALDE.

Citiți și

Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului

Ce spune Renate Weber, Avocatul Poporului, după anunțul stării de urgență: „Nu vă așteptați la lucruri îngrozitoare”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net