PNL a bătut palma cu PSD pentru Guvernul Ciucă? Ce ar primi social-democraţii

Ultima actualizare:

    „Gata, am decis, mizez pe general”, pare să spună Klaus Iohannis, alături de Nicolae CiucăFoto: inquam photos
„Gata, am decis, mizez pe general”, pare să spună Klaus Iohannis, alături de Nicolae CiucăFoto: inquam photos

Consultările lui Klaus Iohannis cu partidele pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul a respins Guvernul Dacian Cioloş, s-au derulat joi la Cotroceni. Şeful statului l-a sacrificat pe Florin Cîţu şi l-a impus celor de la PNL pe generalul Nicolae Ciucă. Militarul a fost deja anunţat drept premierul desemnat.

Zarurile au fost aruncate! După ce Klaus Iohannis, preşedintele României, le-a cerut liberalilor nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, se pregăteşte o guvernare minoritară cu susţinerea PSD în Parlament.

Surse politice au declarat pentru hotnews.ro că planul era deja parafat, iar funcţiile au fost deja împărţite între PNL-PSD şi UDMR.

Potrivit surselor citate, social-democraţii vor susţine guvernul lui Nicolae Ciucă din Parlament, fără să nominalizeze oameni în Executiv. În schimb, PSD va primi şefia Camerei Deputaţilor, dar şi accesul la bani publici pentru primarii săi, prin numirea de către liberali a unui ministru independent politic la unul dintre ministerele cheie - Dezvoltare sau Finanţe. Premiul de consolare pentru premierul interimar Florin Cîţu, sacrificat de şeful statului, ar fi şefia Senatului.


    Condus de Marcel Ciolacu, PSD ar putea pune umărul la Executivul minoritar PNLFoto: inquam photos
Condus de Marcel Ciolacu, PSD ar putea pune umărul la Executivul minoritar PNLFoto: inquam photos

Surse din PSD au confirmat că negocierea a fost între Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis şi a fost parafată cu o zi în urmă. Ulterior, şeful statului s-a întâlnit cu liderii PNL şi le-a cerut acestora să-l susţină pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru.

Schiţa noului cabinet conţine şi o propunere controversată. Numele lui Iulian Dumitrescu apare într-o înregistrare a procurorilor DNA, în timp ce îi cerea lui Cătălin Drulă, fost ministru, să-i păstreze în funcţie pe şefii Asociaţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare şi Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.


    Lui Florin Cîţu “Superman” i s-ar pregăti şefia SenatuluiFoto: inquam photos
Lui Florin Cîţu “Superman” i s-ar pregăti şefia SenatuluiFoto: inquam photos

CTP: «Război meschin şi sinistru»

Cunoscut gazetar, Cristian Tudor Popescu a făcut o radiografie a evenimentelor. „Este vorba despre războiul preşedintelui Iohannis cu PNL. Trebuia eliminat în primul rând Ludovic Orban, apoi, pentru a avea controlul Guvernului, ar fi trebuit eliminaţi atât Cîţu, cât şi USR. Nicolae Ciucă este cunoscut ca fiind varianta lui Iohannis de lungă vreme”, a afirmat jurnalistul petru digi24.ro. „Acest război meschin şi sinistru câştigat de preşedintele Iohannis a dus şi la un război câştigat de acelaşi preşedinte cu cetăţenii. L-a câştigat şi pe acesta pentru că dintre politicienii aflaţi la putere nu a murit nimeni, printre cetăţeni au murit cu miile”, a subliniat el. CTP a apreciat că, totuşi, propunerea unui militar e justificată: „Nu e bine, dacă ne gândim la stadiul democraţiei din România. Dar Armata deţine o încredere considerabilă în ochii populaţiei (…) Oamenii au această speranţă că vine armata şi dă milităria jos din pod. Având în vedere situaţia în care ne aflăm, se justifică numirea lui Ciucă. Să sperăm că va putea să ia măsurile necesare, măsuri nepopulare”.

Aşa ar arăta Guvernul minoritar PNL

  • Iulian Dumitrescu - Transporturi
  • Cătălin Predoiu - Justiţie
  • Dan Vîlceanu - Finanţe
  • Lucian Bode - Interne
  • Nelu Tătaru - Sănătate
  • Bogdan Aurescu - Externe
  • Raluca Turcan - Muncă
  • Daniel Petrescu/Nicoleta Pauliuc - Apărare
  • Virgil Popescu - Energie
  • Sorin Cîmpeanu - Educaţie
  • Adrian Cozma - Agricultură
  • Marcel Boloş/Cristian Buşoi - Fonduri Europene
image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net