PNL anulează întâlnirea cu Dacian Cioloș. Florin Cîțu, ironii la adresa premierului desemnat de Iohannis

Ultima actualizare:

    Florin Cîțu nu vrea să audă de o alianță cu USRFoto: facebook Florin Cîțu
Florin Cîțu nu vrea să audă de o alianță cu USRFoto: facebook Florin Cîțu

Au fost făcuți prieteni cu forța de președintele Klaus Iohannis, acum au devenit dușmani ireconcoliabili. PNL a anunțat oficial că nu vrea să participe la formarea guvernului condus de președintele USR, Dacian Cioloș. Liderul PNL, Florin Cîțu a transmis premierului desemnat că cele două partide nu mai au ce negocia.

Acum este clar. Adio coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Președintele PNL, Florin Cîțu a anunțat vineri, după ședința conducerii partidului că formațiunea pe care o conduce nu vrea să facă parte și nu va susține un guvern Cioloș. Într-un discurs presărat cu multe ironii la adresa președintelui USR, Cîțu a dovedit că PNL s-a înțeles cu președintele Iohannis pentru a forța un guvern minoritar sprijinit de PSD cu el la cârmă. 

Declarația lui Florin Cîțu 

"A fost o decizie politică. După cum știți bine, guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Votul pentru moțiunea de cenzură arată că AUR, PSD și USR s-au unit în jurul unui obiectiv și a unor valori comune. Votul USR a însemnat ruperea coaliției de guvernare. Votul USR a fost decisiv pentru dărâmarea guvernului. Premierul Dacian Cioloș are datoria să încerce să găsească majoritate la USR și AUR. Dacă premierul desemnat nu va reuși să obțină o majoritate, PNL va demara negocieri cu toate partidele politice responsabile, exceptând AUR pentru o soluție bună pentru România," a declarat Florin Cîțu potrivit news.ro. Ulterior, surse politice au anunțat că președintelui USR I s-a comunicat să nu vină la sediul PNL pentru negocieri deoarece decizia este luată.  

Ce planuri are PNL 

În PNL s-a stabilit să se adopte o linie dură, probabil cu girul președintelui Klaus Iohannis. Deocamdată se mizează pe faptul că Dacian Cioloș nu va reuși să facă guvern și se va organiza o nouă rundă de negocieri. Acolo, va fi propus Dacian Cioloș pe considerentul că va fi acceptat de PSD care nu vrea alegeri anticipate acum ci la primăvară. Deja există în PNL un lider, Rareș Bogdan care s-a oferit să conducă negocieri secrete cu PSD. Acestea sunt duse la Cluj cu Vasile Dâncu și la Bruxelles cu Mihai Tudose. Discuțiile sunt mai largi și includ inclusiv negocieri pentru susținere reciprocă în obținerea conducerii celor două camere ale Parlamentului. Rareș Bogdan urmează să ofere un răspuns până la jumătatea săptămânii viitoare. În cazul în care această variantă cade va fi propus premier din partea PNL la negocierile organizate de Iohannis un apropiat al lui Cîțu: fie Lucian Bode, fie Dan Vâlceanu și se vor relua negocierile cu USR  


    Dacian Cioloș va propune Parlamentului un guvern minoritar USR
Dacian Cioloș va propune Parlamentului un guvern minoritar USR

Dacian Cioloș vrea să propună în Parlament un guvern minoritar USR 

Dacian Cioloș a propus PNL mai multe variante în cazul în care refuză să intre în guvernul său. Fie sprijinirea unui guvern minoritar USR fie desemnarea unei alte persoane, în afara lui Florin Cîțu pentru a fi desemnat premier. A fost refuzat vineri oficial cu ambele propuneri așa că este nevoit să meargă singur înainte.

Declarații Dacian Cioloș 

”USR a avut un singur obiectiv să formeze cat mai rapid un guvern, am propus refacerea coaliției pornind de la un program cu soluții concrete. Din păcate, PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat. Fac în continuare apel către PNL să nu fugă de responsabilitate. Sper să putem găsi soluția. Din dorința de a rezolva cât mai repede criza, USR va propune până la începutul săptămânii viitoate un guvern în parlament. Duminică, ședință a USR pentru stabilirea programului de guvernare și a cabinetului monocolor USR. Nu e PNL pregătit să ofere soluții, nicio problemă, își va asuma USR. Până duminică după-amiază PNL știe să ne găsească dacă are alte idei. USR nu va negocia cu PSD. PNL e cel care a negociat cu PSD, așa că nu cred că e cazul să ne dea nouă lecții. Noi vom pregăti un program cu măsuri și o echipă, le vom prezenta în Parlament. Majoritățile se demonstrează în Parlament. Premierul Cîțu nu a mai vrut să ne întâlnim astăzi”, a spus Cioloș ca răspuns la refuzul PNL de a intra la guvernare 

Când a fost desemnat Dacian Cioloș premier  

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Partidul Național Liberal și Partidul Social-Democrat nu au venit cu propuneri pentru premier. Mai mult decât atât, Iohannis nu a cerut PSD o propunere în cadrul negocierilor care au avut loc la Cotroceni.

Citiți și

Dacian Cioloș, premierul desemnat a cerut PNL și UDMR sprijin pentru un guvern USR minoritar în Parlament

Toţi îi întorc spatele lui Dacian Cioloş? «E o cacealma a lui Klaus Iohannis»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net