Ploile fac dezastru în România: pârâuri umflate, poduri dezmembrate, drumuri devastate

Ultima actualizare:

    Aşa arată acum drumul Luncani - Alun
Aşa arată acum drumul Luncani - Alun

Vreme capricioasă în mijloc de iunie! În 2020, vara a venit cu multe toane, astfel că nu trece o zi fără ploi abundente, de mai scurtă sau lungă durată. În zone din toată ţara, cantităţile uriaşe de apă pe metrul pătrat au generat dezastre. Pârâuri umflate, poduri dezmembrate, drumuri devastate şi gospodării inundate – iată un tablou sumbru!

  • Hunedoara: drum surpat. Zeci de pompieri şi angajaţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor au intervenit ieri pentru a diminua efectele viiturilor şi ale inundaţiilor. De la primele ore ale dimineţii, pompierii din Deva, Orăştie şi Baru au fost mobilizaţi în zonele afectate de torenţii care au măturat zeci de localităţi. „S-a acţionat pentru scoaterea apei din subsoluri şi anexe în Tâmpa, Orăştie, Mărtineşti, Livadia şi Valea Lupului”, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. Viiturile au distrus şi un sector al Drumului Judeţean 668 Luncani – Alun, care a fost surpat parţial la 50 de metri de o pensiune, izolând persoanele aflate în vacanţă. În zonă se poate circula acum doar cu autovehicule de teren.

Pompierii au folosit barca în comuna Fârdea
Pompierii au folosit barca în comuna Fârdea
  • Timiş: persoane evacuate. Cotele râurilor au crescut alarmant după ploile torenţiale din ultimele zile. Ieri, la prânz, hidrologii au emis un cod roşu inundaţii, anunţând scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie. Astfel, pompierii din zonele Lugoj şi Făget au fost chemaţi pentru a interveni. Potrivit ISU, în localitatea Fârdea au fost inundate mai multe gospodării, fiind nevoie deevacuarea unor persoane, animale şi bunuri. „S-a produs o viitură care a afectat 13 gospodării. Pompierii au evacuat trei adulţi şi cinci copii din locuinţele afectate. De asemenea, au fost evacuate mai multe animale domestice şi bunuri materiale. În acest moment, 40 de pompieri intervin pentru evacuarea apei cu trei motopompe de mare capacitate şi continuă evacuarea bunurilor din locuinţe”.
  • Ialomiţa: Slobozia, inundată. Ploile torenţiale din ultimele zile au făcut prăpăd în Bărăgan. Oraşul Slobozia a fost inundat, pentru că reţeaua de canalizare nu a putut face faţă şuvoaielor. Meteorologii spun că aici a plouat de trei ori mai mult decât media multianuală a lunii iunie. În cartierul Bora au apărut cratere de la puhoiul de apă.

Cod galben de vreme rea în aproape toată ţara

Joi a fost cod portocaliu de vreme rea în mai bine de jumătate din ţară. Din după-amiaza zilei de joi şi până vineri dimineaţa a plouat torenţial în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi în zonele montane. Cantităţile de apă au depăşit 40 litri/mp şi chiar 50-80 de litri. În judeţele Timiş şi Caraş-Severin a fost chiar cod roşu de precipitaţii, peste 70 de localităţi fiind afectate. Însă nu scăpăm prea curând de furtuni violente şi de ploi torenţiale.

Vremea rămâne instabilă în toată ţara. De vineri dimineaţa până duminică la ora 10.00, întreaga ţară va fi sub cod portocaliu de vreme rea. ”În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp”, au transmis meteorologii, citaţi de adevarul.ro. Potrivit acestora, gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării şi în prima parte a săptămânii viitoare.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net