Pilonul II de pensii private obligatorii. Câți bani s-au strâns în pandemie și ce sume au românii în conturi

bani-la-pusculita-pentru-pensie.jpg

7,6 milioane de români puni bani pentru pensia privată obligatorie, administrată în Pilonul II
7,6 milioane de români puni bani pentru pensia privată obligatorie, administrată în Pilonul II

Fondurile de pensii private au depășit cu bine contextul pandemic din 2020. Este anunțul venit din partea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care arată că Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat anul trecut un profit net de 900 de milioane de euro pentru participanți.

Pensiile private obligatorii au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut.

Tradus în bani, asta înseamnă că fondurile din Pilonul II au produs în 2020 un câștig net pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro, după deducerea tuturor comisioanelor.

Pilonul II de pensii private obligatorii. Câți bani s-au strâns în pandemie 

Potrivit APAPR, din 2008 până în 2020, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17%, adică un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro.

”Calculele arată că în 13 ani de funcționare a Pilonul II au fost realizate pentru români câștiguri financiare net superioare inflației și acumulării în depozite bancare în lei, de aproape 3 ori, sau cumpărării de euro, de 4,5 ori. Pentru „românul mediu” care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului II, în cele 152 de luni, contribuțiile brute virate la pensia privată obligatorie au însumat 16.998 lei Peste aceste contribuții, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câștig mediu net de 5.510 șei, față de 1.937 de lei , cât ar fi însemnat indexarea contribuțiilor cu inflația corespunzătoare, 1.864 de lei, cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare, sau 1.222 de lei, cât ar fi reprezentat câștigul din cumpărarea lunară de euro și actualizarea sumei la finele perioadei”, explică cei de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

7,6 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii

Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 de miliarde lei, în numele a 7,6 milioane de participanți. În prezent, 46.000 de beneficiari, pensionați, au primit pensia privată, către care fondurile au plătit de 397 de milioane de lei.

În acest moment, peste un milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 de lei în contul personal din Pilonul II.

Peste 500.000 de români cotizează la Pilonul III, pensii facultative

Și Pilonul III a înregistrat în 2020 rezultate pozitive. APPR arată că 527.000 de români cotizează pentru pensiile private facultative și că fondurile administrează peste 2,9 miliarde lei, al căror randament mediu este de 4,64%.  

În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăți totale către beneficiari în valoare de 323 milioane de lei, pentru 47.700 de pensionari.

„Pentru 2021 avem un număr de priorități pe care ne dorim să le promovăm prin dialog instituțional cu ASF, Guvernul și Parlamentul României. Printre acestea se regăsesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private și a comunicării cu participanții. Sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

Citește și: 

Cum şi când poţi intra în posesia pensiei private

Se plătesc deja pensiile la Pilonul II. Câți bani primesc pensionarii

Uite cum afli la ce fond de pensii privat cotizezi!

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1