Pică Guvernul? Executivul va fi remaniat după trei luni de la instalare

Ultima actualizare:

    Premierul Mihai Tudose propune remanierea a cel puțin cinci miniștri din Cabinetul său
Premierul Mihai Tudose propune remanierea a cel puțin cinci miniștri din Cabinetul său

Astăzi este o zi decisivă pentru Guvernul condus de Mihai Tudose. PSD va decide dacă va permite remanierea a cel puțin trei miniștri. Premierul a afirmat luni seară (9 octombrie), la ”Sinteza zilei”, că va demisiona chiar el dacă partidul nu va aproba înlocuirea miniștrilor.

UPDATE ora 16.15. Liviu Dragnea și Mihai Tudose au făcut declarații foarte scurte după întâlnirea avută la sediul partidului, fără a da numele miniștrilor pe care premierul ar vrea să îi remanieze. Mihai Tudose a declarat scurt că lista cu miniștrii care vor pleca din Guvern va fi anunțată joi, după CEx. ”Discuția a fost lungă, nu am fost numai noi. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată la CEx. Pe urmatoarele direcții: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premiza că Guvernul este politic. Lucrurile trebuie clarificate. Stabilim împreună zona de remanieri și remaniabili, nu vă spunem acum, după ședința CEx. Discuția cu domnul președinte Klaus Iohannis? Am fost să-l întreb dacă e dispus săptămana asta să semnăm actele și teme externe”, a spus Mihai Tudose, citat de hotnews.ro.

UPDATE ora 15.15.Vicepremierul Marcel Ciolacu va fi numit de Mihai Tudose ministru al dezvoltării după ce o va scoate din Guvern pe Sevil Shhaideh, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situației.  

UPDATE ora 15.00. Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, la sediul central al partidului, că urmează să aibă loc o remaniere guvernamentală. ”Va exista o remaniere. Atât timp cât domnul Mihai Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă şi asta se datorează miniştrilor, în Comitetul Executiv dânsul va veni cu motivarea şi noi vom lua decizia, propunând alte nume”, a afirmat Bădălău, la finalul unei întâlniri la sediul PSD, la care au luat parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Tudose.

UPDATE ora 14.30.Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi a refuzat să dea detalii despre ce au discutat cei doi oficiali.

Întrebată dacă președintele are un mesaj de transmis, având în vedere tensiunile apărute în coaliția de guvernare, Dobrovolschi a răspuns: „PSD ar trebui să-și rezolve problemele, PSD ar trebui să-și vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă. În nici un caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid”.

Întrebată cum privește Iohannis o eventuală remaniere guvernamentală, purtătorul de cuvânt a amintit că președintele a spus că „atunci când persoane aflate în funcții importante în stat au probleme – și știți la ce cazuri mă refer – aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, ducând discuția mai departe, este atributul premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun schimbări în echipa guvernamentală”.

UPDATE ora 13.30. Mai avem de așteptat până joi seară (12 octombrie) ca să aflăm dacă pică sau nu Guvernul. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la sosirea la sediul partidului, unde urmează să aibă loc o şedinţă informală, că nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi la ora 17.00 Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziilese iau în acest for. Întrebat despre faptul că după ce cu o seară în urmă a anunţat remanierea unor minştri, premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus că i se pare o întâlnire normală.

La trei luni de la instalare, Guvernul condus de Mihai Tudose ar putea pica în câteva zile. Premierul a anunţat, luni seară (9 octombrie), la Antena 3, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului. El a spus că vor fi ”nişte decizii dure, dar necesare”.

”Sunt trei miniştri cu probleme penale care creeză probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană”, a spus premierul Tudose, citat de news.ro.

Premierul a mai spus că remanierea guvernamentală va viza alţi cel puţin doi miniştri.

”Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul”, a precizat Mihai Tudose.

El a subliniat că remanierea guvernamentală va avea loc în acestă săptămână, precizând că situaţia din ultimele zile a grăbit decizia sa.

Întrebat dacă a găsit înlocuitori pentru miniştrii vizaţi, Tudose a spus că a găsit ”nişte soluţii bune”, scrie news.ro.

Pe cine vrea să schimbe Mihai Tudose

Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Ministrul dezvoltării, Sevil Shhaideh, precum şi ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, sunt anchetaţi de DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina.


    Ministrul dezvoltării, Sevil Shhaideh, este cercetată pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina
Ministrul dezvoltării, Sevil Shhaideh, este cercetată pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina


    Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, este anchetată de DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina
Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, este anchetată de DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina


    Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie este acuzat că a aranjat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici
Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie este acuzat că a aranjat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici

Al treilea ministru cu probleme penale este cel delegat pentru relația cu Parlamentul. Viorel Ilie este acuzat că a aranjat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile.

Printre miniştrii contestaţi se află și Liviu Pop, ministrul educaţiei, pentru desele greşeli de exprimare, dar şi pentru faptul că la începutul anului școlar, elevii de clasa a V-a nu au avut manuale școlare.

Ultimii intrați pe listă sunt Ilan Laufer şi Răzvan Cuc, conform surselor Mediafax. Lui Ilan Laufer, ministrul pentru mediu de afaceri, i se reproşează inactivitatea guvernamentală, în timp ce Răzvan Cuc a fost criticat foarte des pentru lipsa de eficienţă în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură. Un alt ministru certat la fiecare ședință de Guvern este cel al sănătății, Florian Bodog, acuzat de presă și că teza sa de doctorat a fost plagiată.

Cabinetul Tudose a fost instalat în 29 iunie, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moţiune de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva propriului Guvern.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net