Peripeţii în doi în drum spre polul mondial al frigului. Povestea soţilor temerari din Satu Mare

Ultima actualizare:

    Kinga şi Attila, în Oymyakon,  alături de un personaj care  îi întâmpină mereu pe turiştii  care se aventurează acoloFotografii: Facebook / Hello Siberia Expedition
Kinga şi Attila, în Oymyakon, alături de un personaj care îi întâmpină mereu pe turiştii care se aventurează acoloFotografii: Facebook / Hello Siberia Expedition

Soţii Kinga şi Attila Bertici, din Satu Mare, au izbutit să ajungă în localitatea rusă Oymyakon, considerată polul mondial al frigului, ţinta expediţiei lor. După peripeţiile îndurate la temperaturi extreme, cei doi au pornit acum spre casă, decişi să ducă la capăt călătoria de 25.000 de kilometri, la volanul unei maşini Dacia Duster.

Aventura continuă pentru familia temerară! Cuplul Kinga şi Attila Bertici a pornit pe 12 decembrie 2019 într-o expediţie inedită: 11.400 de kilometri între Satu Mare şi localitatea rusă Oymyakon, polul mondial al frigului, la bordul unui autoturism Dacia Duster. La Oymyakon, în nord-estul extrem al Siberiei, a fost înregistrată în ianuarie 1924 temperatura de  minus 71,2 grade Celsius. Cei doi au atins ţinta joi, 9 ianuarie, când acolo se înregistra temperatura de minus 47 de grade Celsius, apoi au pornit spre casă, după câteva ore de odihnă. Expediţia a fost marcată de peripeţii, dar cei doi români spun că, per total, este minunată, scrie adevarul.ro.

Până să ajungă la Oymyakon, Dusterul echipat pentru a rezista la temperaturi de minus 50 de grade Celsius a început să dea însă rateuri în pustietate. În ciuda sistemului de încălzire auxiliară, a izolării cu un material produs în Rusia, a parbrizelor duble şi a motorinei speciale, maşina scotea sunete sinistre în drum spre polul frigului. „Eram în pustietate, la 150 de kilometri de la prima localitate - TomTor, fără semnal GSM şi ne-a prins seara pe drum. Ne-am gândit serios să ne întoarcem, când pur şi simplu frica a pus stăpânire pe noi”, au postat sătmărenii pe pagina specială de Facebook a expediţiei româneşti. „Auzim zgomote de la motor pe care nu le-am mai auzit. Imediat se întunecă. Mai sunt trei ore până la destinaţie, ne supunem unui risc enorm. Trecem peste poduri de lemn. Total s-a modificat comportamentul maşinii la minus 45 de grade. Motorul nu mai merge aşa cum trebuie, se aud zgomote ca şi de la un avion şi vin nişte mirosuri”, povesteşte Attila. Sistemul de încălzire a maşinii n-a mai făcut faţă: „S-au oprit şi încălzirea în scaune, şi încălzirea în interiorul maşinii. Am văzut o singură maşină de 45 de minute. În rest e pustiu şi e seară”, spunea şoferul. „Cred că ne-am jucat cu viaţa noastră. Doar Dumnezeu ne-a salvat”, a completat Kinga. Sătmărenii au răsuflat uşuraţi abia după ce au ajuns la TomTor şi  s-au cazat la o familie din orăşel.

Traseul expediţiei în  nord-estul Siberiei
Traseul expediţiei în nord-estul Siberiei

Attila a luat legătura cu un inginer de la Dacia, care i-a explicat ce s-a întâmplat şi cum poate rezolva problema: „Calculatorul de bord, care nu e învăţat la minus 50 de grade Celsius, n-a ştiut ce se întâmplă, astfel că a încercat să regleze injecţia. De aceea s-a auzit acel zgomot infernal. Mi-a zis şi rezolvarea. Sper să fac modificările şi să funcţioneze. N-avem altă soluţie, pentru că drumul spre casă porneşte tot de aici”. 

Cei doi soţi sunt  fericiţi: au pornit  spre casă
Cei doi soţi sunt fericiţi: au pornit spre casă

«Voi sunteţi nebuni, dar şi eroi frumoşi!»

La Oymyakon, Attila şi Kinga au fost primiţi cu entuziasm de locuitori. Un personaj faimos, îmbrăcat în costum tradiţional, care a întâmpinat, de-a lungul timpului, turişti din 70 de ţări, li s-a adresat: “Voi sunteţi nebuni, dar şi eroi frumoşi! Cum să vii la Oymyakon în plină iarnă, la minus 55 de grade cu o singură maşină?”. De o săptămână, Attila şi Kinga au luat în piept lungul drum spre casă. De la Oymyakon, sătmărenii au pornit spre Yakutsk, apoi spre Cita. Aventura lor poate fi urmărită pe Facebook, zilnic, la pagina “Hello Siberia Expedition”. 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net