Pentru prima data in istorie, o femeie pe o bancnota romaneasca

Citeste tot despre: 

Acest deziderat a fost exprimat într-o petiție oficială, destinată Guvernatorului Băncii Naționale a României-Mugur Isărescu-și semnată de Janina Nectara, jurnalist de modă.

Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 80 de ani de când româncele au drept de vot. Totuși, dreptul de a apărea pe o bancnotă pare mai greu de obținut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii.  
În anul 2018, Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada și multe alte tări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție. Pe fiecare bancnotă se găseste pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat! America a anunțat și ea, alinierea la normele de echitate și incluziune internaționale.  
 Janina Nectara a înființat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toți românii să voteze petiția adresată oficialului BNR. Pe aceeași platformă, cititorii au și posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii românești, ce femeie își doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi, va fi propunerea înmânată Guvernatorului BNR.  
"Banul -obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine valorăm noi că tară, națiune, societate și individ."  
Jurnalista amintește că în nenumărate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atât în EUROPA, cât și în LUME. Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general-tot româncă. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sânge românesc, la fel și prima femeie din lume, deținătoare a titlului de doctor în medicină. 
"Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea romană! Insă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbatilor la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei tări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm! 
 Nu toți vom rămane în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiențe pagini, încât să incăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intră în istorie impreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, menționează Janina Nectara.   

loading...
Loading...