«Pensia mea e mai mică decât pe vremea lui Nea Nicu!»

Ultima actualizare:

    Gheorghe Ionescu, 96 de ani, are toate taloanele de pensie, din 1984, până astăziFOTO: Sever Gheorghe
Gheorghe Ionescu, 96 de ani, are toate taloanele de pensie, din 1984, până astăziFOTO: Sever Gheorghe

Câteva mii de vârstnici au pensii uriaşe, calculate după legi strâmbe. Pentru Gheorghe Ionescu, de 96 de ani, e invers. În loc să i se mărească pensia, aceasta a ajuns mai mică decât în vremea comuniştilor.

”Nu ştiu cui să mai mă plâng şi nici nu vreau să mor înainte de a mi se face dreptate!”, ne-a spus Gheorghe Ionescu, un cititor fidel Click!, atunci când ne-a contactat la redacţie. Locuieşte într-un cartier de lux al Capitalei, în Floreasca, într-un bloc cochet. Am urcat cu greu până la etajul patru şi am fost invitaţi într-un apartament cu două camere micuţe. Locuieşte aici din 1958 şi a lucrat pe şantier când se ridicau aceste blocuri.

Face de ani de zile cereri de recalculare

Gheorghe Ionescu ne-a arătat un maldăr de dosare. Într-unul sunt toate taloanele de pensie, începând din 1984, până acum. În altul, sunt documentele similare ale soţiei decedate anul trecut, la 86 de ani. Dosarele cele mai groase conţin cereri şi răspunsuri de la autorităţi. 

”Am ieşit la pensie în anul 1984, cu 1.422 de lei. Acum, după 33 de ani, primesc lunar 1.209 lei. Am tot scris că primesc mai puţini bani decât mi se cuvinte, cam 100 de lei pe lună. Eu nu cer majorări, doar dreptul meu. Dacă s-ar aplica corect legea, ar trebui să primesc 3.300 de lei. La vârsta mea, am nevoi mai puţine şi îmi ajunge pensia, mai ales că am fost veteran de război şi mai primesc alţi 476 de lei. Uite, din crăticioara asta, eu am să mănânc două zile. Nu îmi trebuie mai mult. Toate lucrurile pe care le vedeţi în casă sunt dinainte de 1989”, ne-a spus simpaticul bătrânel. 


    Pensionarul este veteran de război; Comuniștii i-au calculat o pensie de 1.422 de lei; Simpaticul bătrânel are frigiderul aproape gol
Pensionarul este veteran de război; Comuniștii i-au calculat o pensie de 1.422 de lei; Simpaticul bătrânel are frigiderul aproape gol

Gheorghe Ionescu ne-a arătat şi răspunsurile de la autorităţi. Una dintre adresele oficiale este semnată de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, în 2005: ”Creşterea pensiei şi îmbunătăţirea serviciilor pentru pensionari constituie o preocupare pentru Guvern. Ne-am angajat să creştem cu 30% puterea reală de cumpărare a pensiilor.” Peste alţi doi ani, Gheorghe Ionescu primea altă depeşă guvernamentală: ”Am reuşit să creştem puterea reală de cumpărare cu peste 70%, iar în 2008 vom ajunge la o creştere cu 81,4% faţă de 2004.” Aşa scrie pe hârtiile adunate cu grijă de pensionarul de 96 de ani, din Floreasca. Însă, realitatea este că el avea 1.422 de lei în vremea lui Ceauşescu, iar acum primeşte o pensie de 1.209 lei.

Olguța Vasilescu: «Sunt aberații în actuala lege»

Sunt diferențe uriașe între pensii. În timp ce românii de rând au, în medie, o pensie de 948 de lei, mii de diplomați, militari, magistraţi, parlamentari, aviatori, grefieri şi auditori ai Curţii de Conturi ajung la peste 12.000 lei. Cea mai mare pensie din România o încasează Gheorghe Bălășoiu, 73 de ani, fost procuror-șef și comandant al Penitenciarului Colibași: 34.700 de lei, în mână. De aceea, Olguța Vasilescu, ministrul muncii, a precizat că Guvernul va da o ordonanță pentru modificarea legilor pensiilor pentru că ”sunt multe aberații”. Demnitarul a precizat că de acum încolo vor fi actualizate cu rata inflației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net