Pelerinajul de Florii se suspendă. În noaptea de Înviere, credincioşii pot ieşi la ferestre şi balcoane să ia Lumină

Ultima actualizare:

    Cu doua saptamani in urma impartasania s-a facut cu aceeași lingurițăfoto: arhiva personala
Cu doua saptamani in urma impartasania s-a facut cu aceeași lingurițăfoto: arhiva personala

Slujba de Paște, care pică în acest an pe 19 aprilie, se va desfășura sub aceleași reguli: fără public, transmisă online și la posturi de radio și televiziune ale Patriarhiei, iar credincioșii nu vor mai putea să se adune nici măcar în fața bisericii, pentru a lua Lumină, după cum a explicat pentru Europa Liberă Vasile Bănescu.

 Și Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică şi vor fi distribuite, de către voluntarii din parohie care solicită aceasta acest lucru, precizează Patriarhia.

Imaginile surprinse la slujbe unde sute de persoane s-au împărtășit folosind aceeași linguriță nu reprezintă o problemă pentru Patriarhia Română, ci doar pentru cei „necredincioși, care nu se împărtășesc”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Credincioșii care s-au adunat la sfârșitul săptămânii trecute în curțile bisericilor, pentru a asculta liturghiile și a se împărtăși, adesea folosind o unică linguriță aflată în dotarea preoților, au făcut un gest creștin firesc și știau că pot veni de acasă cu propria linguriță, pentru a se împărtăși, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pentru Europa Liberă. În opinia sa, împărtășania nu poate constitui „o problemă medicală” sau „o sursă de infestare”, iar criticile apărute în spațiul public, în contextul pericolului pandemiei de coronavirus, provin de la persoane care „de fapt nu se împărtășesc niciodată”.

Slujbele , compuse în biserică, transmise la Trinitas

Duminică, Sfântul Sinod al BOR a lansat un set de măsuri prin care slujbele nu se vor mai putea desfășura cu public, nici măcar în curțile bisericilor, așa cum s-a putut până acum, dar vor fi transmise online și prin trustul de presă al Patriarhiei.  „Este limpede că în contextul în care ne aflăm, slujbele de Paști, din noaptea de Înviere, se vor oficia doar de către clerici, în biserică. Importantă este neîntreruperea sfintelor liturghii în spațiul creștin. Credincioșii nu vor putea intra în biserică și nici nu vor putea compune grupuri de mai multe persoane, anul acesta, nici în curtea Bisericii. Slujbele vor fi transmise online, la nivel național, Trinitas va acoperi aceste transmisiuni”.

Credincioșii sunt îndemnați să țină legătura la telefon cu preoții lor duhovnici și „să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor”.

Lumina se ia din balcon, distribuită de la Ierusalim de voluntari cu mască

Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta, Sfânta lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită la cerere, de voluntari cu mască, mănuşi şi ecuson, în faţa locuinţelor, iar în noaptea de Înviere credincioşii cu candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat!” şi răspunsul ”Adevărat a înviat!”, fără a deranja alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare, a transmis Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, care are mai multe recomandări referitoare inclusiv la desfăşurarea slujbelor şi avertizează că ”orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cum se distribuie "Paștile"

”La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020)”, reaminteşte conducerea BOR.

De asemenea, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, ”va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult”, de către persoane cu mască şi mănuşi de protecţie.

”Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat)”, precizează Patriarhia, adăugând că ”pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”.

Sfântul Sinod, cu aprobarea patriarhului BOR are şi un anunţ referitor la tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, pentru care anul acesta vor exista proceduri speciale.

”Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi Lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare”, se arată în documentul transmis de BOR.

autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, avertizează Patriarhia.

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net