Pe 15 august se sărbătorește Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. De ce nu este bine să spui”La Mulți Ani”în această zi

sf_maria-mare-adormirea-maicii-domnului.jpg

Sfânta Maria Mare este cunoscută drept Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria și marchează în popor începerea toamnei

Sfânta Maria se sărbătorește de două ori pe an, pe 15 august și pe 8 septembrie. Care este diferența dintre cele două sărbători și când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

Pe 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare iar pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Marie Mică. În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc Ziua Marinei, ziua ocrotitoarei lor. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

 

Când se spune La Mulți Ani de Sfânta Maria

 

Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica de Sfânta Marie. Este cel mai popular nume de femeie din România, și printre cele mai populare de bărbați. Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui”La Multi Ani”celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Reprezentanții Patriarhiei au anunțat însă cu mai multe ocazii că Biserica nu consideră greșit să spui”La mulți ani!”cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

 

Ce înseamnă data de 15 august

 

Sfânta Maria Mare se mai numește și Uspenia și reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult. Primele mărturii despre această zi vin din Orient, din secolul al V-lea. Astfel, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului exista în Siria, fiind menţionată în documentele vremii. Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalimul, oraşul sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi Biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică, este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 - 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august. În seara dinaintea sărbătorii se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Potrivit tradiţiei bisericii, Sfânta Fecioară Maria a fost înştiinţată printr-un înger de trecerea ei la cele veşnice, iar apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările părinţilor bisericii s-a afirmat cu mai multă putere credinţa că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos şi luată cu trupul în împărăţia cerurilor.

 

Ce înseamnă Sfânta Maria Mare în tradiția populară

 

De la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor. În unele părţi ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată "a morţilor", fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria, şi la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume. În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor. În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Maria Mare încă se păstrează. În multe zone ale țării, mai ales în Moldova, sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni. În locurile în care bisericile au drept ocrotitor pe Sf Maria, se întinde masă mare curtea bisericii. Dacă înfloresc trandafirii în această zi de Sfânta Maria, toamna va fi lungă. De Sfânta Măria Mare se culeg flori şi se pun la icoana Sf. Maria și se consideră că apoi sunt bune de leac.

Loading...

Citește și

  • Vineri, 31 iulie, începe Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei, ce se va încheia la data de 15 august. Dintre cele patru postiri importante ale anului, ca perioadă de durată, Postul Sfintei Mării, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, este cel mai nou, datând abia din secolul al V-lea.

  • Acum, când trăim în secolul vitezei, când noutățile cotidiene captează atenția noastră, pentru unii dintre noi lăcașurile de cult mai sunt un punct de atracție. Da, totuși, pentru unii dintre noi, vatra monahală mai este un loc de atracție cu efecte revigorante, dincolo de ”grija cea lumească”, principalul scop al vieții.