Patronii sunt disperați! Nu au angajați. Iată la ce metode au recurs

Ultima actualizare:

    Acești muncitori au venit din Sri Lanka și au lucrat la rețeaua de canalizare din Pipera
Acești muncitori au venit din Sri Lanka și au lucrat la rețeaua de canalizare din Pipera

Salariile mici și condițiile proaste de lucru i-au gonit pe români peste mări și țări. Nu mai puțin de 2 milioane muncesc legal în UE. Asta se traduce printr-un deficit de forță de muncă în țară, iar patronii sunt disperați să găsească angajați calificați. Cum nu au reușit, au apelat la asiatici și arabi.

”Am ajuns să nu mai dorm noaptea: nu pentru că nu am bani să plătesc salariile şi impozitele, ci pentru că nu am oameni să fac toate produsele pe care ştiu să le fac. Nu mai zic de faptul că trebuie să fac şi cercetare ca să scot produse inovatoare, care nu se găsesc la concurenţă, în oraş”, se plânge un patron de brutărie, din Galați.

Două luni a stat un anunț de angajare la mica publicitate, și degeba. Într-un  magazin, proprietarul a simțit nevoia să pună un afiș prin care-i roagă pe cumpărători să nu-i supere pe vânzători pentru că vor pleca. Iar în situația lor sunt mulți.

2 milioane de români lucrează legal în străinătate

Și asta din cauza migrației. Peste 2 milioane de români s-au stabilit în străinătate, cei mai mulți, adică un milion, în Italia, 913.405 în Spania, și restul în Franța, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Olanda, Finlanda, Germania și Elveția.

Spre exemplu, astăzi, 4 iulie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a afișat 26.867 locuri de muncă, scoase de agenții economici.

Se caută muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, lucrător comercial, agent de securitate, muncitor necalificat în industria confecţiilor, manipulant mărfuri, confecţioner-asamblor articole din textile, montator subansamble, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet, şofer autocamion/mașină de mare tonaj și sudor. Cum românii nu se prea înghesuie, s-a apelat străini.

7.000 de noi muncitori străini, pe piața din România

Anul acesta, Guvernul a admis 7.000 de lucrători din afară pe piața muncii din România, cu 1.500 mai mulți față de 2017. Și asta în urma datelor ANOFM care au arătat că în  perioada ianuarie-august 2017, 58.848 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante.

Vin să câștige un ban în țara noastră. Și încă unul frumos, având

în vedere că străinii nu pot fi remunerați cu mai puțin de salariul mediu pe economie: 2.434 în mână.

Domeniile în care lucrează străinii

Potrivit inCont.ro, cei mai mulți vin din China și lucrează în firmele asiatice de IT. La fel și sud-coreenii. Pe indieni îi găsim în restaurante, inginerie de software, telecomunicații și în consultanță.

Din Filipine vin bone, cameriste, majordomi de hotel, confecționere, bucătari. Cei din Nepal și Bangladesh vin să coasă haine, iar vietnamezii sunt foarte apreciați pe șantierele navale. Pakistanezii muncesc în construcții, iar cei din Kazakhstan și Afganistan, în consultanță pentru afaceri și în sistemul medical. Aceleași domenii sunt acoperite la noi de irakieni și iranieni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net