Paradă militară la 100 de ani de la Marea Unire. «N-o să mai trăiesc eu un asemenea moment»

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sâmbătă, de Ziua Naţională, la 100 de ani de la Marea Unire, la Arcul de Triumf a fost organizată una dintre cele mai frumoase defilări pe care le-a avut Capitala. Circa 30.000 de oameni de toate vârstele au venit să vadă militarii, vehiculele de luptă şi avioanele. Îmbrăcaţi bine, cu steguleţe în mâini şi obraji îmbujoraţi, cu toţii s-au simţit mai uniţi şi mândri că sunt români.

Forfota a început încă de la ora 8 dimineaţa când, odată cu militarii, au început să apară şi primii spectatori. Ştiu, din experienţa anilor trecuţi, că trebuie să prindă un loc în faţă pentru a putea vedea ceva. La ora 9.30 deja se formaseră cozi imense la filtrele de securitate organizate de Jandarmerie. Metroul, străzile adiacente, parcul Herăstrău, trotuarele, toate erau pline de oameni. Vânzătorii ambulanţi de steguleţe n-au lipsit din peisaj – „5 lei bucata”.

2-3-bd-2.-2col-foto-mapn-petric-mihalache8.jpg

Preşedintele, membrii Guvernului şi oficialităţile, la Arcul de Triumf
fotografii: MAPN/Petrică Mihalache, inquam photos

Atmosfera - una de sărbătoare. Un bărbat cu steguleţ la căciulă, face de zor poze: „Am 63 de ani şi vin la paradă an de an. Îmi place, e un sentiment măreţ. Iar acum e o ocazie specială pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, n-o să mai trăiesc eu un asemenea moment”, spune domnul Cristescu. 

La ora 10.00 soseşte preşedintele Kaus Iohannis. Alături de el, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, parlamentari, miniştri şi alţi oficiali. Deşi anunţase că nu poate veni, în tribuna oficială îşi face apariţia şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Se intonează imnul României şi se trag 21 de salve de tun. Parada care începe 10 minute mai târziu este principalul punct de atracţie. Spre bucuria copiilor, manifestaţia a început cu zborul elicopterelor şi al avioanelor. „Aviaţia e principalul suport al trupelor de la sol, prima care e lansată în luptă”, explică un militar la Digi 24. Pe sub Arcul de Triumf au trecut pe rând 4.000 de soldaţi, dintre care 500 din ţările aliate sau partenere cu România, 200 de tancuri şi maşini de luptă. Parada este spectaculoasă, pe măsura măreţiei evenimentului: Centenarul Marii Uniri de la 1918. „Am venit din Ploieşti special pentru paradă. Fetiţa mea e fascinată”, spune Florin Ciobanu, un tătic ce poartă în mâini un steag imens. Gerul cumplit şi înghesuiala nu i-au împiedicat pe oameni să savureze momentul. Pe feţele tuturor se citea bucuria. Cei care nu ajungeau în faţă să vadă parada se distrau de pe margine, făcându-şi poze cu tricolorul. 

2-3-bd-3.-2col-foto-mapn-petric-mihalache4.jpg

200 de maşini de luptă au defilat la parada din Bucureşti

Alte zeci de mii de oameni au participat la evenimentele de la Alba Iulia. Programul a început dimineaţa devreme şi a culminat la ora 15.30 cu o paradă militară spectaculoasă, la care au participat 2.000 de forţe de ordine, transportoare, blindate, maşini de luptă, avioane şi elicoptere. Potrivit adevarul.ro, pentru localnici şi turişti s-au pregătit 40.000 de porţii de mâncare, iar seara s-a încheiat cu spectacole de muzică populară şi cântece patriotice.  

2-3-bd-5.-2col-foto-inquam-photos-5.jpg

Unii au purtat mesaje de protest

Activităţi similare au avut loc în marile garnizoane din ţară, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în misiune militari români. Astfel, potrivit MAI, de 1 Decembrie, la nivel naţional au fost organizate aproximativ 450 de manifestări publice la care se preconizează participarea a peste 550.000 de persoane.

2-3-bd-7.-2col-id101673_inquam_photos_raul_stef.jpg

Prinţul Nicolae şi soţia sa, Alina, au participat la evenimentele de la Alba Iulia, purtând ţinute cu motive tradiţionale româneşti

 

El e militarul care a deschis parada din Bucureşti

2-3-bd-8.-2col-caseta-img-20181201-wa0001.jpg

Mugur Damian, la Baza Militară 90

Anul acesta, în premieră, parada naţională a fost deschisă de aviaţia militară. Mai exact de o formaţie de 12 elicoptere IAR 330 Puma. Primul elicopter din formaţie a fost cel care a purtat drapelul naţional. La manşă, locotenent comandorul Mugur Damian, pilot cu o experienţă de 1.300 de ore de zbor, alături de colegul lui, locotenentul Ionuţ Bejan şi de maistrul militar Adrian Ioniţă. Ideea de a fi deschizător de drum pentru o paradă formată din 4.000 de militari le dă acestor piloţi un sentiment incredibil.

„Zborul din dimineaţa zilei de 1 Decembrie nu seamănă cu nicio misiune, cu niciun antrenament.  E o senzaţie înălţătoare şi la propriu, şi la figurat. Azi (n.r. sâmbătă) cu atât mai mult”, spune Mugur Damian. De 11 ani participă la fiecare paradă de Ziua Naţională, dar niciodată nu a auzit muzica de fanfară, nu a fluturat steguleţe. A văzut totul din altă perspectivă – de sus, de la 100 de metri deasupra Arcului de Triumf. „Cred că într-un singur an nu s-a zburat din cauza condiţiilor meteo. În rest, fiecare dimineaţă de 1 Decembrie mi-am petrecut-o în elicopter. Am apucat să văd parada din public o singură dată, în urmă cu 12 ani. Dar pot să spun că se vede mai bine de sus”, a declarat Mugur Damian, la întoarcerea la bază.

Flash news

O fetiţă născută sâmbătă dimineaţă a fost numită «Copilul Centenarului». O fetiţă care a venit pe lume sâmbătă, puţin înainte de ora 5.00, la Maternitatea Bega din Timişoara, a fost îmbrăcată în culorile tricolorului şi numită de către medici, moaşte şi asistente, „Copilul Centenarului”. Fetiţa se numeşte Anastasia.

Nu au lipsit incidentele. Patru persoane care au avut altercaţii verbale cu alţi participanţi la parada de la Arcul de Triumf au fost duse la secţia de poliţie şi sancţionate contravenţional. Din cauza frigului cumplit, 17 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi trei au fost transportate la spital cu hipotermie şi lipotimie.

 

 

Jandarmeria, huiduită la paradă. La trecerea maşinilor jandarmeriei pe sub Arcul de Triumf, din mulţime s-au auzit huiduieli, s-a strigat ruşine şi mulţi s-au întors cu spatele în semn de protest, raportat la altercaţiile de la mitingul Diasporei din august.

Drapel de 14 metri la Timişoara. Un drapel tricolor, de 14 metri lungime şi lat de patru metri, a fost sfinţit de un sobor de preoţi, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, înaintea paradei militare. Drapelul a fost purtat de 70 de jandarmi şi dus apoi la parada militară la care au participat 15.000 de oameni.

Unui militar din Buzău i s-a făcut rău. Unui militar din Garnizoana Buzău i s-a făcut rău din cauza gerului şi a fost dus la spital. La ora 10.00, când s-a dat startul manifestărilor, erau minus 8 grade Celsius.

Proteste. La sfârşitul zilei, câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, strigând „demisia”. Sub mesajul „E timpul să scăpăm România de hoţi”, oamenii s-au organizat pe reţelele sociale şi au ieşit în stradă, cu steaguri tricolore. 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5