«Papa Francisc vrea să vină în România»

Ultima actualizare:
În mai 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au  fost primiţi în audienţă  de Papă, la Vatican
În mai 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au fost primiţi în audienţă de Papă, la Vatican

Se pregăteşte o vizită a Papei Francisc în România, la 18 ani de la călătoria istorică la Bucureşti a Suveranului Pontif Ioan Paul al II-lea. Vestea a fost confirmată chiar de reprezentantul diplomatic al Vaticanului în ţara noastră.

Anul trecut, în mai, când se afla în audienţă la Vatican, preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe Papa Francisc în România, iar Suveranul Pontif a acceptat invitaţia. La acea vreme, Administraţia Prezidenţială a anunţat, chiar, că urmează să se stabilească o dată pentru călătoria în ţara noastră.

Se pare că această dată se apropie, întrucât, duminică (3 aprilie), Nunţiul Apostolic în România, adică ambasadorul Vaticanului la Bucureşti a anunţat, la Digi 24, că Papa Francisc îşi doreşte să ne facă o vizită. „În urmă cu mai puţin de o lună, am vorbit cu Papa, ştiind că a fost invitat, l-am întrebat despre o posibilă vizită aici. Mi-a spus: „Aş vrea să vin. Sper ca lucrurile să decurgă bine, iar vizita mea să ajute la unitatea tuturor românilor.  De aceea sper că această vizită va fi posibilă”, a declarat Monseniorul Miguel Maury Buendia.

Papa Ioan Paul al II-lea  a sărutat pământul  românesc când a  coborât din avion
Papa Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul românesc când a coborât din avion

Aşadar, dacă se va concretiza vizita Papei Francisc, aceasta va fi a doua în ţara noastră a unui Suveran Pontif, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Papa Francisc (79 de ani) este al 266-lea episcop al Romei şi Papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de conclavul cardinalilor. Este primul papă neeuropean după Papa Grigore al III-lea, care a fost sirian. De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american şi primul papă iezuit. Jorge Mario Bergoglio, pe numele său adevărat, s-a născut în Buenos Aires, Argentina, într-o familie de emigranţi italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. Papa Francisc vorbeşte cursiv şase limbi şi trăieşte de 50 de ani doar cu un plămân în urma unei infecţii.Este poate cel mai modest papă de până acum, căruia îi place fotbalul şi care publică pe Twitter poze pe care şi le face cu tinerii. Papa duce o viaţă umilă: îşi conduce singur maşina, refuză să locuiască în somptuoasele apartamente papale şi să aibă un bucătar personal. Stă într-un apartament cu două camere, mănâncă la o cantină şi, uneori, circulă cu autobuzul.

Mai 1999. Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit cu credincioşii în limba română

În 5 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea anunţa la Vatican, într-un mesaj în limba română, vizita de trei zile pe care urma să o facă în România, chiar a doua zi: „Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Hristos”.

Papa şi Prea Fericitul  Teoctist s-au îmbrăţişat când s-au întâlnit
Papa şi Prea Fericitul Teoctist s-au îmbrăţişat când s-au întâlnit

Apoi, au salutat  mulţimea  din papa-mobil
Apoi, au salutat mulţimea din papa-mobil

A doua zi, când a coborât din avion, Papa a sărutat pământul românesc şi a spus că este „grădina Maicii Domnului”. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea a fost un succes enorm. Papa a fost primit atât de catolici, cât şi de ortodocşi cu braţele deschise, lucru pe care Suveranul Pontif l-a simţit din plin. Astfel, Sfântul Părinte le-a vorbit oamenilor în limba română şi a arătat că este un bun cunoscător al culturii româneşti.


    Apoi, au salutat  mulţimea  din papa-mobilFoto: AP/Mediafax
Apoi, au salutat mulţimea din papa-mobilFoto: AP/Mediafax

La 9 mai 1999, atmosfera din Bucureşti a fost de neuitat. Papa şi Prea Fericitul Teoctist s-au rugat împreună pentru prima oară, iar credincioşii aflaţi în Parcul Izvor au cerut ”Unitate!”. Papa Ioan Paul al II-lea a trecut la cele veşnice la 2 aprilie 2005.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net