Preotul i-a emis adeverinţă că nu bea: «Până la Crăciun nu pun alcool în gură. Doar 1 litru de bere pe zi»

Ultima actualizare:

Un enoriaş al Bisericii ortodoxe din localitatea sătmăreană Tăşnad a jurat în lăcaşul sfânt că se lasă de băutură, iar ca dovadă a făgăduinţei preotul i-a emis şi adeverinţă, înregistrată după toate regulile “lumeşti”, cu număr, parafă şi semnătură.

Inedita adeverinţă are antetul parohiei şi semnătura preotului paroh Marian Crainic. Documentul „adevereşte” că enoriaşul a depus jurământul în faţa Oficiului parohial Tăşnad, „că începând de azi, 17.06.2019, ora 0.00, şi până la Crăciunul din 2020, nu pune alcool în gura lui, în afară de 1 litru de bere pe zi”. Documentul se încheie, aşa cum se cuvine, „Aşa să-i ajute Dumnezeu!”.

Potrivit unui preot sătmărean citat de adevarul.ro, adeverinţa confirmă un obicei al preoţilor din zona Tăşnadului. Pentru a-i convinge pe ţigani să se lase de băutură, “negociază” cu ei consumul zilnic permis.

„Este o practică în zona Tăşnadului ca ţiganii să uite de băutură. Variantele sunt multiple: deloc, 100 ml de tărie, două sticle de bere, 500 ml vin etc. Ideea este că ei cer adeverinţă din două motive: să le arate potenţialilor angajatori că nu consumă deloc sau consumă cu moderaţie alcool”, a spus preotul. Adeverinţele se eliberează apoi ca amatorii de alcool să le arate potenţialilor angajatori că sunt buni pentru a fi angajaţi.

Rugăciune către Cuviosul Moise Arapul

Iată care este rugăciunea pe care trebuie s-o facă cei care au căzut în patima băuturii: “Tu, Cuvioase Moise, care de la păcate grele ai ajuns la fapte bune preaminunate! Ajută şi robilor lui Dumnezeu (numele) care sunt traşi la pierzare, de întrebuinţarea fără de măsură a băuturii, dar care se roagă ţie. Roagă, Sfinte Moise, pe Stăpânul Hristos, ca El, Cel Milostiv, să nu îi lepede pe dânşii, neputincioşii şi nefericiţii, pe care a pus stăpânire patima băuturii, şi să nu se bucure diavolul de pierzarea lor, fiindcă toţi, ca zidiri ale lui Dumnezeu, am fost răscumpăraţi prin Preacuratul Sânge al Fiului Lui. Auzi deci, Cuvioase Moise, rugăciunea lor şi a noastră. Goneşte de la dânşii pe diavolul, dăruieşte-le putere să-şi biruie patima, adu-i pe calea binelui, slobozeşte-i din robia beţiei, izbăveşte-i din pierzarea băutului fără măsură, ca înnoindu-se întru trezie duhovnicească şi întru minte luminată să îndrăgească toată înfrânarea şi buna credinţă şi veşnic să proslăvească pe Dumnezeu Cel Atotbun, Care pururea mântuieşte zidirea Sa, Căruia se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea în vecii vecilor. Amin.”

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net