Până când pot fi contestate amenzile date în perioada stării de urgență

politist-care-da-amneda.jpg

Amenzile date de polițiști în perioada stării de urgență pot fi contestate până pe 2 iunie
Amenzile date de polițiști în perioada stării de urgență pot fi contestate până pe 2 iunie

Mai ai foarte puțin timp la dispoziție ca să contești în instanță amenda primită în perioada stării de urgență. 2 iunie este ultima zi, potrivit reglementărilor în vigoare.

În cele două luni de stare de urgență, nu mai puțin de 350.000 de români au primit amenzi, în valoare de 130 de milioane euro. Nu au respectat măsurile, spun autoritățile, care au admis că s-au făcut și abuzuri din partea oamenilor legii.

Curtea Constituțională a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale. Ele pot fi contestate în instanță în termen de 15 zile de la deciza CCR și au încept să curg din 15 mai.

Până când pot fi contestate amenzile date în perioada de urgență

Dar pentru că 30 mai a fost în weekend, la fel și 31, iar 1 iunie este zi nelucrătoare, termenul limită este 2 iunie. În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie.

Cei care au plătit deja amenzile își vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că legea nu întrunește „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravențiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator.  

Amenzile în perioada stării de urgență au fost între 2.000 şi 20.000 lei, pentru persoanele fizice și între 10.000 și 70.000, pentru cele juridice.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cum-poti-contesta-amenzile-legate-de-starea-de-urgenta-pasi-de-urmat

https://www.click.ro/news/national/fostul-presedinte-al-ccr-augustin-zegrean-spune-ca-amenzile-date-starea-de-urgenta-ar

https://www.click.ro/news/social/cum-se-pot-contesta-amenzile-date-perioada-starii-de-urgenta

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1