«Pacientul confirmat pozitiv n-ar trebui să fie tratat acasă»

Ultima actualizare:

    Radiologul Alen Stegaru a  studiat imaginile pulmonare  ale pacienţilor internaţi, în  ultimele luni, la Spitalul  Municipal din Caracal
Radiologul Alen Stegaru a studiat imaginile pulmonare ale pacienţilor internaţi, în ultimele luni, la Spitalul Municipal din Caracal

Doctorilor care luptă cu noul coronavirus li se pare inexplicabil şirul de teorii conspiraţioniste, cu atât mai mult cu cât gravitatea situaţiei privind îmbolnăvirile este evidentă. Sunt pacienţi care vin pe picioarele lor la spital, fără simptome, în cazul cărora investigaţiile imagistice indică o afectare pulmonară serioasă.

La peste o jumătate de an de la apariţia crizei sanitare, temutul virus continuă să aibă multe necunoscute pentru specialiştii de pe întreaga planetă. Aşa cum există pacienţi care depăşesc uşor infectarea, sunt persoane care nu ştiu să fi suferit de vreo boală şi a căror stare se înrăutăţeşte de la o zi la alta, uneori iremediabil. Nu de puţine ori, investigaţiile imagistice relevă afectări înspăimântătoare ale plămânilor. „M-a impresionat marea variabilitate în timp a modificărilor radiologice. Dacă astăzi găseam câteva leziuni, cu afectare uşoară, a doua sau a treia zi, în cazul în care se repeta investigaţia Computer Tomograf (CT), găseam plămânii afectaţi în totalitate. Şi de la o zi la alta!”, spune, pentru adevarul.ro, doctorul radiolog Alen Stegaru. “Eu nu cred că pacientul pozitiv e util să fie tratat acasă, pentru că nu ai timp să reacţionezi la modificările bolii“, avertizează medicul. Din aprilie şi până în prezent, radiologul Stegaru a văzut zeci de cazuri la Spitalul Municipal Caracal, desemnat suport COVID - 19. Aici au ajuns multe cazuri grave din Olt şi, ulterior, din alte judeţe, dar şi pacienţii cu comorbidităţi, chiar dacă au prezentat simptomatologie uşoară. În total, peste 500 de pacienţi confirmaţi pozitiv au trecut pe la unitatea medicală din Caracal. 

Potrivit procedurii, sunt investigaţi tomografic atât pacienţii care au testul de confirmare, cât şi pacienţii suspecţi care ajung la spital. În cazul ultimei categorii, ceea ce se vede tomografic este în scurt timp confirmat cu laboratorul. „Noi am identificat în proporţie de 99%, adică nu au fost situaţii când modificările imagistice să sugereze infecţia cu SARS - CoV - 2 şi să iasă testul negativ. Doar dacă era în faza de remisiune. Dacă este în faza de remisiune, când cantitatea virală scade, testul poate să fie negativ, dar modificările pulmonare radiologice pot rămâne o perioadă variabilă în timp, ca la orice pneumonie“, completează medicul. El menţionează că pneumonia COVID - 19 nu seamănă cu nimic altceva. „Parcă e un câmp cu păpădii, din loc în loc e câte o păpădie cu puf, mi-e greu să compar cu ceva“. Tomografia ar fi prima opţiune de investigare imagistică, întrucât radiografia nu permite observarea la timp a anumitor leziuni. „Radiografia pulmonară nu este suficientă ca să poţi să spui despre un pacient că nu are afectare pulmonară în cadrul infecţiei. Când modificările pulmonare apar pe radiografie sunt deja majore“, arată medicul. Nici prezenţa sau absenţa simptomelor nu este întotdeauna un bun indicator al bolii. „Am întâlnit şi pacienţi care nu aveau cine ştie ce manifestări clinice, dar aveau afectare pulmonară. Durerea este un simptom subiectiv. Eu am un anumit prag al durerii, altă persoană un alt prag şi, automat, pot să am simptomatologie, dar să n-o resimt. Ce vreau să spun este că am văzut pacienţi, după spusele lor, asimptomatici, dar cu modificări. Ulterior, testul s-a pozitivat şi au şi evoluat în pacienţi simptomatici. Până la urmă, evoluţia e imprevizibilă“, precizează medicul. 

Alen Stegaru
Alen Stegaru

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net