Orange și Vodafone, amendate pentru clauze abuzive în contractele de roaming

Ultima actualizare:

    Abonații au fost prejudiciați de politicile incorecte ale celor doi operatori
Abonații au fost prejudiciați de politicile incorecte ale celor doi operatori

Companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone au fost amendate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) cu suma totală de 180.000 de lei pentru taxarea suplimentară a abonațiilor în cazul serviciilor de roaming.

În fapt, ANCOM a sesizat că Vodafone nu și-a informat corect abonații că a modificat planul tarifar și clauzele contractuale referitoare la condițiile în care este furnizat serviciul de roaming. Operatorul a omis să le spună utilizatorilor că acest serviciu va putea fi folosit doar în condițiile achiziționării unei opțiuni și că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opțiune care oferă beneficii exclusiv naționale.

Pentru neregulile constatate s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate înainte de termenul acordat de 90 de zile.

În urma investigației a mai reieșit că Vodafone a modificat condițiile în care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, lansând pe piață oferte noi, însă fără a-i informa în mod corect și complet pe aceștia cu privire la faptul că utilizarea/activarea serviciului de roaming este condiționată, după data de 15 iunie 2017, de achiziționarea unor anumite opțiuni sau de dezactivarea opțiunii naționale. Și Orange a fost sancționată cu 50.000 de lei pentru „neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente”.

Ancheta a fost deschisă la sfârșitul anului trecut, în urma plângerilor depuse chiar de utilizatori.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, ANCOM a efectuat 114 acțiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificări și aplicate 29 de avertismente și 19 amenzi în cuantum total de 480.000 lei. În afara neregulilor constatate în aplicarea Roam like at home, alte abateri frecvente au privit și portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate în acest sens amenzi în valoare de 285.000 de lei.

„Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Condițiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE trebuie descrise, în mod detaliat, în contractele dintre furnizori și clienți. Reglementările europene nu obligă furnizorii să ofere serviciul de roaming și nici nu interzic planurile tarifare care au doar resurse naționale (planuri tarifare fără acces la roaming). De asemenea, operatorii au posibilitatea să modifice unilateral condițiile contractuale privind modalitatea în care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, cu condiția notificării acestora asupra modificărilor pe care urmează să le opereze, în conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare”, se arară într-un comunicat al ANCOM. 

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net