Oradea: Anchetă la un centru de plasament unde copiii spun că sunt bătuţi

Ultima actualizare:

Mai mulţi adolescenţi dintr-o instituţie pentru copiii cu probleme psiho-sociale din Oradea i-au acuzat pe educatori şi chiar pe şeful centrului de acte de cruzime.

"Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îţi strivea degetul", "Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine", "Domnul A m-a luat de cap, m-a zgâriat pe gât şi mi-a dat câteva palme. Domnul M obişnuieste să lovească cu bastonul pe copii în palme, peste spate, alteori ne băga degetele la uşă şi trăgea uşa", sunt unele dintre mărturiile copiilor de la centru.

Acuzaţiile adolescenţilor sunt susţinute şi de o angajată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bihor. "De fapt, toţi ştim ce se întâmplă acolo. Ştiu că au fost şi mai sunt agresaţi verbal, fizic, emoţional. Este o situaţie care încă nu s-a soluţionat cu toate că plângerile copiilor au ajuns peste tot", a declarat femeia.

Adjunctul Avocatului Poporului pentru Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că, în urma difuzării reportajului tv, a dispus, din 24 octombrie, începerea unei anchete în instituţia din Oradea.

Oprea a declarat că reprezentanţii biroului teritorial al instituţiei au discutat deja cu directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor şi, în cursul zile de miercuri, aceştia urmează să facă verificări în centrul de plasament.Totodată, directorul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Adrian Toader, a declarat pentru MEDIAFAX că vor fi făcute verificări "în cel mai scurt timp" la centrul din Oradea.

Un ONG-Centrul de Resurse Juridice a cerut tutror instituţiilor statului să se autosesizeze în acest caz şi să apere interesele copiilor abuzaţi, potrivit articolului 63, lit. g, din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Reprezentanţii ONG-ului mai spun, într-un comunicat, că şeful de centru a primit un avertisment şi şi-a prezentat demisia, însă directorul DGASPC Bihor afirmă că plângerile copiilor nu se confirmă în urma anchetei interne.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net