Opt elevi din Constanța, ridicaţi de poliţişti din curtea unei şcoli, duşi la secţie şi amendaţi

Ultima actualizare:

    Cei opt elevi au fost duși la secția de poliție și amendațifoto: Inquam Photos
Cei opt elevi au fost duși la secția de poliție și amendațifoto: Inquam Photos

Opt elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, au fost ridicaţi de către poliţişti din curtea unei şcoli din municipiul Constanţa, duşi la o secţie de poliţie şi amendaţi cu câte 250 de lei. Părintele unui copil a spus că aceştia nu distrugeau, nu înjurau, stăteau de vorbă de un ton civilizat.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că la Secţia 2 au fost înregistrate patru sesizări scrise şi cinci telefonice, dintre care trei prin apel 112, cu privire la faptul că este tulburat ordinea şi liniştea publică a locuitorilor din zona şcolii respective. 

“Astfel, în cursul zilei de 2 octombrie, în jurul orei 20.20, poliţişti din cadrul Secţiei 2 au identificat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, care se aflau în curtea instituţiei de învăţământ, încălcând normele legale de acces. Poliţiştiştii au procedat la înştiinţarea tinerilor în cauză despre faptul că vor fi conduşi la sediul poliţiei în vederea legitimării şi luării măsurilor legale.  Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, pentru pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în incinta instituţiei de învăţământ, fără a avea acordul şcolii pentru folosirea terenului de sport după terminarea cursurilor”, a transmis IPJ Constanţa, conform News.ro

Sursa citată menţionează că poliţiştii le-au reamintit acestora despre responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică pentru a se proteja pe ei înşişi, dar şi pe toţi cei din jurul lor.

Părinții elevilor: ”nu înjurau, nu distrugeau, stăteau de vorbă pe un ton civilizat”

Bogdan Albota, unul dintre părinţii copiilor a povestit jurnaliştilor că elevii respectivi stăteau de vorbă în curtea şcolii respective, nu înjurau, nu distrugeau, moment în care şi-au făcut apariţia poliţiştii. 

“Au venit patru domni poliţişti în uniformă, am înţeles de la copil că unii au sărit gardul prin spatele şcolii, unii au apărut de prin tufiş şi le-au spus că nu au voie în incinta şcolii cu toate că copiii nu deranjaseră cu nimic, nu înjurau, nu distrugeau, stăteau de vorbă pe un ton civilizat. Ei sunt foşti elevi ai Şcolii 29, actualmente au intrat în clasa a IX-a şi locuiesc în cartierul Tomis Nord şi vin în curtea şcolii după orele de program, joacă fotbal, baschete, socializează”, a afirmat părintele.

El a mai spus că poliţiştii le-au transmis copiilor că nu au voie în curtea unităţii de învăţământ. 

“Poliţiştii au spus că i-au ridicat conform legii 61, articolul 2, alieantul 13 care specifică că nu au voie în incinta instituţiilor de învăţământ dacă nu sunt elevi la acea unitate de învăţământ. Am citit articolul, nu e chiar aşa. Dacă erau elevii şcolii 29, nu era nicio problemă, dacă nu sunt elevii Şcolii 29, nu au voie. Elevii au pătruns în incinta şcolii fără a forţa nimic, poarta era descuită, copiii vin desnu am păţit niciodată aşa ceva, nu au deranjat, nu au nicio amendă până acum. E primul loc contact cu poliţia”, a mai declarat tatăl unuia dintre copii.

Citește și:

Reguli și recomandări la deschiderea școlilor. Ce trebuie să facă elevii în pauze și după ore

De ce au fost duși elevii la secție

Tot el a mai precizat că poliţiştii au afirmat că elevii respectivi trebuiau duşi la secţie pentru a fi legitimaţi. 

“Poliţiştii au spus că trebuiau duşi la secţia să îi legitimeze pentru că unii dintre ei nu aveau buletinul. Am mers la secţia de poliţie cu buletinul copilului, cu toate acestea l-a ţinut două ore închis, nejustificat. Am întrebat de ce îl ţine două ore. Mi-au spus că să îl identifice. Am adus buletinul lui, buletinul meu, nu au avut bunăvoinţa să se uite pe buletine, au zis lăsaţi că verificăm noi, ca şi cum ar fi fost mare infractor. Se verifica în sistem într-un minut, nu cred că putea să dureze două ore”, a mai spus părintele respectiv.

Conducerea IPJ Constanţa a anunţat că a dispus verificari, prin structura de control intern, cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii.

Bogdan Albota a prezentat, pe Facebook şi amenda pe care a primit-o. 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net