Olguța Vasilescu derapează din nou: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”

olguta-vasilescu-replica-iohannis-281702.jpg

olguta vasilescu si klaus iohannis
Olguța Vasilescu, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării, a fost respinsă de Klaus Iohannis
foto: arhiva Click!

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Sibiu, unde participă la o şedinţă a PNL, că este "inadmisibil şi incalificabil" că "Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii" în Piaţa Victoriei, dar că nu vrea să se pronunţe până când nu vor exista "concluzii mai amănunţite" din partea anchetatorilor. În replică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a criticat, vineri seară, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis care a acuzat Guvernul că i-a gazat pe protestatarii din Piaţa Victoriei, aceasta afirmând: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Vasilescu a ţinut să-l felicite pe fostul şef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, pe care a spus că nu îl cunoaşte.

„A spus că a venit PSD să gazeze românii și să-i bată. Trecând peste faptul că toți parlamentarii PNL au fost la miting și sunt poze pe Facebook, să vii să spui că PSD a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanții de acolo, declarația nu e demnă de președinte, ci de Mălin Bot. Știți foarte bine că în ultimele zile s-a spus că provocatorii au fost aduși de la Craiova, că eu am pus în funcție șeful Jandarmeriei. Domnul președinte a împărțit: că Jandarmeria e la PSD - că eu asta înțeleg - că serviciile secrete sunt la el și ce mai avea. Sunt instituții ale statului. Ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”, a declarat Olguța Vasilescu, la RomaniaTV, citată de Mediafax. 

Întrebat dacă a primit un raport privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Iohannis a spus că a primit un raport de la cei din Administraţia Prezidenţială care se ocupă de securitatea naţională , iar "concluziile, partea mai neplăcută", trebuie să le prezinte procurorii militari, el arătând că le aşteaptă cu foarte mult interes.

"Faptul că Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii mi se pare incallificabil şi inadmisibil. Dar nu vreau să mă pronunţ până nu avem concluzii mai amănunţite ale procurorilor", a mai spus Iohannis, care a participat vineri seară la o şedinţă informală a PNL la Sibiu.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.

180813_paraschiv_01_inquam_photos_alberto_grosescu.jpg

Colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv, surprins de fotografii Inquam în timp ce le dădea ordine de atac jandarmilor

Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor.

Marţi, Carmen Dan a spus în comisia de apărare din Parlament, unde a fost audiată privind violenţele din 10 august, că ancheta internă a Jandarmeriei Române a descoperit şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală la mitingul din Piaţa Victoriei.

Loading...

Citește și

  • Incidente extrem de violente au loc în Piaţa Victoriei, jandarmii intrând în forţă pentru a goni oamenii. Incidente au avut loc pe tot parcursul protestului, unii manifestanţi au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

  • proteste_piata_victoriei

    Polițiștii anchetează dacă există vreo legătură între protestele violente din 10 august, din Piața Victoriei, și moartea unei persoane care a participat la miting.

  • protest diaspora in piata victoriei

    Vineri, 10 august, are loc mitingul Diaspora 2018, unde sunt așteptați sute de mii de oameni de peste hotare, în Piața Victoriei, începând cu ora 15:00. În timp ce românii din Diaspora intrau în țară pentru a participa la eveniment, Jandarmeria Română anunța că se va pregăti temeinic pentru miting: vor scoate pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile canine şi dispozitivele de blocare a străzilor, pentru ca protestul să se desfășoare în condiții optime.

  • În urma acuzațiilor aduse Jandarmeriei Române, după violențele forțelor de ordine la adresa protestatarilor din cadrul mitingului Diaspora de vineri seară, 10 august, din Piața Victoriei, Partidul Social Democrat a avut o primă reacție cu privire la eveniment. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 11 august, Președintele României a cerut o ancheta amănunțită în ceea ce privește intervenția în forță a Jandarmeriei și a catalogat actualul Guvern ca fiind unul „irațional”.