Oficial! Guvernul a decis soarta salariilor și pensiilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ședința de Guvern în care se discută modificările fiscale controversate a început la ora 13.00. Premierul Mihai Tudose a anunțat că intenționează să aprobe Ordonanța de Guvern și i-a desemnat pe miniștrii de finanțe și al muncii să explice modificările. De asemenea, premierul a acuzat direct multinaționalele că au incitat la protestele din stradă, ba, mai mult, au dat zi liberă angajaților ca să vină astăzi (8 noiembrie) la protestul din Piața Victoriei.

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată azi (8 noiembrie) în şedinţa Guvernului. Actul normativ va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari.

Primele declarații au fost făcute live, pe Facebook. Iată ce a anunțat Ionuț Mișa, ministrul de finanțe.

  • Toate măsurile, cumulate, va duce la creșterea venitului net mediu al angajaților, iar punctul de pensie va fi mai mare în viitor. De asemenea, se estimează că va stimula angajările cu forme legale.
  • Impozitul pe venituri scade de la 16%, la 10%, de la 1 ianuarie 2018.
  • Se va face transferul de contribuții la angajat.
  • Din 9 contribuții, vor rămâne 3, pensie, șomaj, asigurări de sănătate.
  • În felul acesta, birocrația va fi redusă, iar costurile angajatorilor vor fi mai reduse.
  • Salariul mediu brut va crește de la 1.500 lei, la 1.950 lei, pentru care vor fi deduceri fixe.
  • Vor fi deduceri de 510 lei pentru persoanele care nu au persoane în întreținere și de la 770 lei, la 1.340 lei, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere.
  • Se va limita transferul profitului realizat în România, în alte țări.

Alte decizii anunțate de Guvern:

  • Indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233 de lei, cât este în prezent, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Guvern. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR. Potrivit Ordonanței de Urgență, începând cu 1 iulie 2018, va crește pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1%, la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net