Octombrie. Tradiții, obiceiuri și sărbători creștine în luna lui Brumărel

femeie-parc-toamna.jpg

Fmeie în parc într-o zi de toamnă
Luna octombrie este denumită în tradiția populară luna lui Brumărel

Luna octombrie este o perioadă cu multe obiceiuri străvechi ce se țin mai ales la sate, dar și o perioadă încărcată de spiritualitate. Iată ce tradiții și sărbători creștine avem în luna lui Brumărel.

Octombrie.Tradiții, obiceiuri și sărbători religioase 

Tradiția spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă și mai caldă. Dacă va ploua mult, în decembrie vântul va urma să bată puternic, dacă tună, iarna va fi ușoară, iar dacă este ceață multă, va fi zăpadă multă în decembrie.Dacă frunzele arborilor cad curând, anul următor va fi roditor, dacă nu, iarna va fi târzie, dar grea. Luna octombrie este luna în care țăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, se adună cartofii, napii, se răsădesc zmeura și căpșunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile și însămânțările de toamnă, se curăță pomii și grădina. În noaptea de 24 spre 25 octombrie trecem la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

acoperamantul-maicii-domnului-icoana.jpg

Icoana Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului amintește de miracolul înfăptuit de Fecioara Maria în biserica din Vlaherne, în anul 911

La 1 octombrie sărbătorim Acoperământul Maicii Domnului 

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Prima zi a lui Brumărel, așa cum este cunoscută luna octombrie în tradiția populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos și atrăgător tinerelor nemăritate.

sfanta-parascheva-icoana.png

Sfânta Parascheva icoana
De sfânta Parascheva la Iași vin în procesiune mii de credincioși. Anul acesta, din cauza pandemiei, regulile vor fi altele

La 14 octombrie sărbătorim Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sf. Cuvioasa Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. La vârsta de zece ani, auzind în biserica cuvintele: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”, răspunde imediat strigătului dumnezeiesc: își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor și decide să-și părăsească părinții pentru Hristos, înainte de a împlini douăzeci de ani. Tradiția spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sf. Dumitru și așa va fi și în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune, în tradiția populară, că dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produselor provenite de la oi.

sf-dimitrie-izvoratoru-de-mir.jpg

Sfântul Dimitrie
De ziua Sfântului Dimitrie, credincioșii sunt unși cu mir

26 octombrie, sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie

Sfântul Mucenic Dimitrie s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Iubind viața ascetică, el se retrage într-o peșteră. Nu se știe cât timp a stat în această peșteră și nici când a murit. Tradiția spune că înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele unui râu

Octombrie sau luna lui Brumărel este cea de-a doua lună din străvechiul calendar biblic, a zecea lună a anului în calendarul Gregorian și are 31 de zile. Ziua are 13 de ore, iar noaptea are 11 de ore.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1