Obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae. Cine a fost ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței?

Ultima actualizare:

    Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrieFoto: Arhiva Click!
Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrieFoto: Arhiva Click!

Sfântul Nicolae este sărbătorit anual pe 6 decembrie. Pe lângă faptul că este o sărbătoare creștină importantă, este și una dintre cele mai îndrăgite, mai ales de copiii care primesc cadouri în ghetuțe. Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor din întreaga lume, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor nevnovați, acuzați pe nedrepti. Această sărbătoare vine cu o serie de obiceiuri și tradiții respectate de toți creștinii. Datoritã minunilor pe care le-a înfăptuit, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al celor sãraci. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxã, cât si de cea Romano-catolicã, la 6 decembrie. Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Nicolae diferă de la o țară la alta.

În fiecare dimineață de 6 decembrie, copiii se trezesc de la prima oară pentru a vedea ce le-a adus Moș Nicolae. Conform tradiției, copiii cuminți primesc cadouri, iar cei mai năzdrăvani primesc o nuielușă. 

Tot tradiția ne învață că  Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, iar el stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui. 


    Pe 6 decembrie copiii așteaptă cadouri de la Moș NicolaeFoto: Pixabay
Pe 6 decembrie copiii așteaptă cadouri de la Moș NicolaeFoto: Pixabay

Sfântul Nicolae din Mira (15 martie 270 - 6 decembrie 343), cunoscut și ca Nicolae de Bari, a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim antic grecesc Mira din Asia Mică, în timpul Imperiului roman. Sfântul Nicolae a înfăptuit numeroase miracole, astfel că este cunoscut și drept Nicolae făcătorul de minuni. Sfântul Nicolae este patronul marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților care regretă fapta, copiilor și studenților. Nu se știu foarte multe detalii despre viața Sfântului Nicolae. Se știe însă că Sfântul Nicolae a fost foarte milostiv. Legendele spun că în timpul vieții sale a salvat trei fete de la a fi forțate să se prostitueze, aruncând un sac de monede de aur pe fereastra casei lor în fiecare seară timp de trei nopți, pentru ca tatăl lor să poată plăti zestre pentru fiecare. De asemenea, istorisirile spun că Sfântul Nicolae a calmat o furtună pe mare, salvând trei soldați nevinovați de executarea greșită și tăind un copac stăpânit de un demon.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae: ce se spune dacă nu ninge de această sărbătoare


    Dacă ninge pe 6 decembrie, se spune că Sfântul Nicolae și-a scuturat barba cea albăFoto: Pixabay
Dacă ninge pe 6 decembrie, se spune că Sfântul Nicolae și-a scuturat barba cea albăFoto: Pixabay

De asemenea, Sfântul Nicolae este protector al copiilor. Conform obiceiului, Moș Nicolae vine în fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie și le lasă cadouri copiiilor în ghete. Totodată, la sate, mai există un obicei în ziua de Sfântul Nicolae, unde feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. Din bătrâni, se crede că Sfântul Nicolae ajută și pentru vindecarea bolilor și loviturilor.

În noaptea de Sfântul Nicolae, conform tradițiilor din țara noastră se fac ritualuri magice, farmece și previziuni meteorologice. Tradiție spune că poți pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, iar astfel vei va afla rodul livezilor din anul ce urmează.

Se spune în tradiția românească că iarna începe de Sfântul Nicolae, pentru că acesta își scutură barba albă, deci începe să ningă pe Pământ. Tot la noi se spune că dacă nu ninge de această sărbătoare, a întinerit Sfântul Nicolae.

O altă tradiţie străveche româneas spune că Sfântul Nicolae veghează asupra soarelui care încearcă să «fugă» spre miazănoapte, lăsând lumea pradă întunericului şi frigului. Poveștile bătrâneşti mai spun că de sărbători sfinte se deschide cerul pentru toţi muritorii, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând lângă Dumnezeu

Citește și

Cum arăta în realitate Sfântul Nicolae

Cum pot alege părinții un cadou sigur pentru Moș Nicolae și Crăciun. Ce sfătuiește ANPC

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net