Obezitatea scade eficiența vaccinului împotriva Covid-19. Explicația medicului chirurg Mihai Ionescu

Ultima actualizare:

    S-a dovedit că obezitatea afectează dezvoltarea memoriei imunologice, chiar și la vaccinul anti Covid-19Foto: stirileprotv.ro
S-a dovedit că obezitatea afectează dezvoltarea memoriei imunologice, chiar și la vaccinul anti Covid-19Foto: stirileprotv.ro

Pandemia de Covid-19 a crescut cazurile de obezitate. Și asta din cauza faptului că mulți români au renunțat la mișcare. Unii nici la serviciu nu au mai fost nevoiți să fie prezenți fizic. Din păcate, grăsimea în execes dăunează grav sănătății, iar medicul chirurg Mihai Ionescu spune că scade chiar și eficiența vaccinului împotriva Covid-19.

Reducerea mobilității populației în timpul pandemiei a crescut cazurile de obezitate la nivel mondial. Din păcate, acestea devin mai predispuse la a dezvolta complicații grave inclusiv după infectărea cu coronavirus, complicații ce pot duce chiar la deces.

Soluția este ca acestea să controleze în mod cât mai exigent cu putință stilul de viață: să facă mișcare și să consume mai puține calorii.  

“Obezitatea se numără printre factorii care favorizează dezvoltarea unor forme mai grave de Covid-19. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pandemia a apărut într-un moment în care prevalența persoanelor cu supraponderalitate/obezitate era de peste 20% și în continuă creștere la nivel global. Perioada de carantină și-a pus și ea amprenta asupra acestei probleme. Un studiu realizat de Obesity Journal arată că peste 27 % dintre oameni au mâncat nesănătos și s-au îngrășat cu o medie de 0,27 kg la fiecare 10 zile de la instituirea carantinei și a măsurilor restrictive în contextul pandemiei de Covid-19”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Principalele efecte secundare ale obezității

  • Riscul de a dezvolta forme grave de Covid-19

Literatura emergentă sugerează că adulții cu obezitate sub vârsta de 60 de ani sunt mai predispuși să fie spitalizați și să necesite tratament în unități de terapie intensivă în cazul infectării cu SARS-CoV-2

  • Obezitatea duce la probleme ce cresc riscul mortalității în cazul infectării cu Covid -19

Hiperglicemia, un semn cheie al diabetului zaharat de tip 2, este puternic asociată cu persoanele cu obezitate.

Important, s-a demonstrat că glucoza serică necontrolată crește semnificativ mortalitatea la coronavirus. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de severitate a Covid-19 la pacienții cu boală hepatică asociată metabolică, unde adulții cu obezitate au un risc de șase ori mai mare pentru boală severă, indiferent de vârstă, sex sau comorbidități: cum ar fi hipertensiune, diabet și dislipidemie.

ARDS și leziunea pulmonară acută sunt două dintre principalele cauze ale morbidității și mortalității la adulții infectați.

  • Scade eficiența vaccinului împotriva COVID-19

“S-a dovedit, de asemenea, că obezitatea afectează dezvoltarea memoriei imunologice. Vaccinarea antigripală la adulții cu și fără obezitate are ca rezultat titruri echivalente de anticorpi specifici gripei la 30 de zile după vaccinare, dar titrurile de anticorpi scad semnificativ mai mult la adulții cu obezitate comparativ cu adulții slabi la 1 an după vaccinare. Acest lucru sugerează că și vaccinarea contra Covid-19 poate fi mai puțin eficientă la o populație cu multe cazuri de obezitate”, spune chirurgul Mihai Ionescu.

Operația de tăiere de stomac te ajută să slăbești până la 12 kg pe lună

Cei care nu au ambiție ca să slăbească pe cale naturală, pot apela la intervenția chirurgicală. Doctorul Ionescu spune că, în funcție de greutatea de plecare, după intervenția operația de micșorare a stomacului, pacienții ajung la o greutate normală în 6 până la 12 luni. În prima lună se slăbesc în medie 7-12 kilograme, iar apoi lunar vor avea o medie de scădere ponderală de 3-6 kilograme.


    Medicul chirurg Mihai Ionescu
Medicul chirurg Mihai Ionescu

Mihai Ionescu este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică, Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică și în Consiliul Medical General.

Citește și: 

De ce oamenii cu obezitate și diabet sunt vulnerabili în fața Covid-19. Explicația dr. Virgil Musta

Atenție la siluetă! Dacă ești obez poți contacta mai ușor coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net