Parfumul Reginei Maria, refăcut după reţeta de acum un secol. Cât costă o sticluţă

regina-maria-pictura.jpg

Regina Maria a fost supranumita de presa din Franta „cea mai frumoasa regina din Europa”
Regina Maria a fost supranumită de presa din Franța „cea mai frumoasă regină din Europa”
Foto: wikipedia.ro

O stradă din central Parisului va purta, începând de luna viitoare, numele Reginei Maria a României, în semn de omagiu față de rolul și implicarea ei în Conferința de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 - 21 ianuarie 1920). În plus, în București, a fost relansat parfumul preferat al reginei, ce făcea parte dintr-o întreagă colecție de cosmetice denumită „Mon Boudoir”, realizată de casa de parfumuri pariziene Jean-Francois Houbigant, a cărei imagine Regina Maria a acceptat să fie, începând cu 1922 până la moartea ei, în 1938. O sticluţă de 100 de ml costă 989 de lei.

Conferința de Pace de la Paris, desfășurată vreme de un an, între 18 ianuarie 1919 și 21 ianuarie 1920, a remodelat harta Europei după încheierea Primului Război Mondial. Peste 10.000 de delegați, începând cu șefi de stat și de guverne, s-au reunit într-o formulă uriașă, ce avea să anunțe formarea viitoarei Ligi sau Societăți a Națiunilor, precursoarea viitoarei ONU. România, deși fusese acceptată la tratative ca aliat al Puterilor învingătoare, nu găsea mai deloc ecou în rândul marilor puteri pentru consființirea internațională a formării României Mari. Marele lider liberal, Ionel Brătianu „pedala” în gol, iar interesele românești păreau a fi în pericol. Atunci a fost momentul în care a intervenit, în maniera-i deja caracteristică, femeia pe care țara aceasta a avut norocul a o avea regină în acele vremuri: Regina Maria.

Regina „a luat cu asalt” Parisul, prima oară, timp de o săptămână, la începutul lunii martie 1919, călătorind cu Trenul Regal și fiind însoțită de o numeroasă suită, inclusiv de două dintre fiicele ei, Principesele Elisabeta (viitoarea regină a Greciei) și Mărioara (viitoarea regină a Iugoslaviei). A repetat vizita la finalul aceleiași luni, stand de această dată până pe 16 aprilie. Prezența ei la Conferința  de Pace, printre atâția bărbați de stat, a suscitat un interes uriaș în presa internațională, ce a relatat pe larg vizita, întâlnirile, dar și personalitatea celei pe care un ziarist francez a numit-o „cea mai frumoasă regină a Europei”. Întâlnirile ei cu președintele Franței, Raymond Poincare, dar mai ales cu primul-ministru francez, George Clemenceau – supranumit „Tigrul”, cel mai influent om politic European al timpului – au fost decisive pentru viitorul tratatelor de pace prin care României i s-au recunoscut oficial granițele României Mari obținute cu atâtea jertfe și sacrificii.

A fost relansat parfumul preferat al reginei

A rămas celebră în istorie, schimbul de replici dintre regină și „Tigrul” Clemenceau, schimb ce dă și măsura spiritului, dar și diplomației pe care Regina Maria le avea din plin, dublate mereu de charisma sa feminină. ”Vorbiți-mi despre revendicările țării dumneavoastră!”, i-a spus Clemenceau. ”Transilvania până la Tisa și tot Banatul!”, a răspuns fără ezitări regina.”Dar, doamnă, cereți partea leului!”, a replicat Clemenceau. ”De aceea, domnule prim-ministru, leoaica se adresează vărului ei, Tigrul”, a punctat, apoteotic, Maria a României. Într-un cuvânt, Regina Maria i-a vrăjit, i-a cucerit pe parizieni, pe francezi, în general, de la cei de rând până la liderii politici și nu numai.

Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea ei, care era membru al reputatului for științific și artistic, a fost oaspete de onoare al Comediei Franceze și al Operei Garnier, a participat la o slujbă religioasă ținută în Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în război și a fost distinsă cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze. Iată de ce, de luna viitoare, Primăria Parisului a decis, la 100 de ani de la Conferința de Pace, să atribuie numele de „Regina Maria a României” unei străzi din capitala Franței, onorând astfel și istorica ei prezență acolo, tot acum un secol.

regina-maria-parfum.jpg

O sticluţă costă 989 de lei

În plus, tot în acest context, al sărbătoririi Centenarului Conferinței de Pace, dar și al personalității Reginei Maria, a fost recreat parfumul preferat al suveranei, ce făcea parte dintr-o gamă mai largă de cosmetice - pudră, parfum și apă de colonie – denumită „Mon Boudoir”, realizate de casa de parfumuri pariziene Jean-Francois Houbigant, a cărei imagine Regina Maria a acceptat să fie, începând cu 1922.

De altfel, după moartea reginei, în 1938, acel parfum ce era un amestec de iriși, esențe de patchouli, santal și violete, floarea ei preferată, avea să fie retras de pe piață. Ulterior, parfumul a reapărut pe piață, dar sub o altă denumire, „Quelques Fleurs Royale”. Acum însă, în onoarea Reginei Maria, parfumul a fost relansat pe piață de către Casa Houbigant, chiar în București, sub denumirea inițială, „Mon Boudoir” în cadrul unui eveniment ce a avut loc aseară, la Muzeul Parfumului din București. O sticluţă de 100 de ml costă 989 de lei. 

Loading...

Citește și

  • Palatul Cotroceni a fost construit intre anii 1893-1896 ca resedinta pentru cuplul princiar Ferdinand si Maria, iar din 1991 gazduieste Muzeul National Cotroceni

    Istoria Curților Domnești și a Palatelor Regale din București nu ar fi completă fără Palatul Cotroceni, Cotroceniul fiind, de fapt, reședința din România cu cea mai îndelungată folosință, de la finalul secolului 17 și până azi, când găzduiește, într-o aripă nouă, sediul Administrației Prezidențiale. Dar palatul în care au locuit Regele Ferdinand și Regina Maria este, de fapt, clădirea ce adăpostește, din 1991, Muzeul Național Cotroceni.

  • Vino la Castelul Bran şi vei avea ocazia să calci pe urmele Reginei Maria prin pasajul secret aflat la 30 de metri sub pământ! Tunelul Timpului a stat ascuns peste 80 de ani şi a fost scos la “lumină” de la începutul lunii iulie. Costă 25 de lei să cobori cu liftul în subteran şi să parcurgi 40 de metri până în Parcul Regal.

  • Splendida diademă confecţionată de Cartier în 1914 pentru Regina Maria ce a aparținut Tezaurului Românesc se pare că fost purtată și de Diana - prinţesa de Wales. Acesta nu este singurul lucru care le unește.

  • inima regina Maria regele Mihai

    Inima Reginei Maria a fost uitată într-un depozit de la Muzeul Național de Istorie mai bine de 40 de ani, iar acum va fi redată familiei ei. Inițiativa aparține Majestății Sale Regelui Mihai.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1