O româncă a ajuns polițist de frontieră în Islanda. “Când am venit aici, mi s-a părut că mă aflu pe Lună”

politista_mirabela_blaga.jpeg

Polițista Mirabela Blaga, în Islanda
Polițista Mirabela Blaga, la datorie
Foto: Arhivă personală

Mirabela Blaga (36 de ani) a ales nordul îndepărtat al Europei pentru a-şi construi viitorul şi nu regretă deloc decizia. Tânăra a devenit primul român care a absolvit facultatea de Drept în Islanda şi, totdată, primul străin angajat la Poliţia de Frontieră. “Sunt mândră de acest lucru, mai ales că totul a necesitat un efort maxim“, se confesează ea.

Românca locuieşte de 14 ani în Islanda, unde a ajuns pentru a-și vizita o prietenă. În acea vacanţă şi-a cunoscut viitorul soţ, un islandez, iar întâlnirea avea să-i schimbe traiectoria vieţii. La prima vedere, Islanda n-a impresionat-o pe Mirela Blaga, după cum mărturiseşte ea.

“Lavă, munți și ghețari”

„În drumul meu de la aeroport, mă tot uitam în jur şi aveam impresia că am ajuns pe Lună. Erau multe câmpii nisipoase, lavă, munţi pietroşi şi gheţari, ceea ce pentru mine era ceva nemaivăzut. Pe drum, nu prea vezi locuinţe, satele şi oraşele nu sunt foarte apropiate unele de celelalte. Mi se părea că sunt într-o imensă pustietate”, își amintește ea. “La început, i-am privit pe islandezi ca pe nişte oameni foarte reci şi aveam impresia că sunt rasişti, însă, pe parcurs, mi-am dat seama că nu sunt deloc aşa. Ei sunt doar foarte timizi şi cu mult bun-simţ, nu vor să deranjeze. De fapt, islandezii apreciază foarte mult străinii care se adaptează culturii lor și care le învaţă limba, ba chiar îi primesc şi îi integrează cu braţele deschise. Toată munca pe care am depus-o, toţi anii mei de studii în Islanda au fost răsplătiţi în momentul în care am primit jobul de la Poliţia de Frontieră.“     

Primul român care a absolvit Dreptul în Islanda

reykjavik.jpg

Reykjavik, capitala Islandei
Foto: Shutterstock

În ciuda primei impresii, Islanda i-a devenit casă Mirabelei şi, chiar dacă startul a fost greoi, i-a oferit o carieră plină de satisfacţii, dar şi o familie fericită, fiind mama a două fetiţe. La scurt timp după ce s-a stabilit în mica ţară insulară din Oceanul Atlantic, s-a confruntat cu o mare problemă: îşi dorea să urmeze o facultate, însă studiile din România nu erau recunoscute, aşa că a fost nevoită să repete liceul. „La vârsta de 25 de ani, dat fiind faptul că-mi doream să învăţ islandeza la perfecţie, am luat decizia să fac liceul de la zero. Am terminat liceul de Economie şi Marketing în trei ani, iar apoi am urmat facultatea de Drept, în limba islandeză, la Universitatea din Reykjavik. Am fost primul român care a absolvit facultatea de Drept în Islanda şi al doilea cetăţean străin care a reuşit acest lucru. Am terminat facultatea în doar trei ani, împreună cu alţi 36 de studenţi din cei 126 care s-au înscris. Eu sunt mândră de acest lucru, mai ales că a necesitat un efort maxim“, spune Mirabela pentru adevarul.ro.  

Vorbește foarte bine islandeza

Românca a obţinut şi cetăţenia islandeză, iar acum este în anul doi la master şi se află la Barcelona, în Spania, cu un program Erasmus. Mai are un singur pas până să devină primul avocat româno - islandez. În toamnă, ea îşi va scrie lucrarea de masterat şi apoi va putea intra oficial în sistemul de justiţie din Islanda. În paralel cu studiile, Mirabela a muncit în diverse domenii. Primele sale joburi au fost în restaurante, baruri, hoteluri, menaj, cosmetică, producţia medicamentelor. La sfârşitul liceului, a obţinut şi primul job „de birou“, lucrând ca secretară la o firmă de construcţii. Când a început facultatea şi deja stăpânea foarte bine limba islandeză, s-a angajat ca translator şi interpret la o agenţie de traduceri cu care mai colaborează şi în prezent. Ulterior, a muncit la departamentul de securitate aeroportuară al aeroportului internaţional din Islanda, iar apoi la compania aeriană Wow. De aici a făcut marele pas spre actualul job de poliţistă de frontieră.     

“Mi-a surâs norocul”

mirabela_blaga.jpeg

Mirabela Anghel
Foto: Arhivă personală

Mirabela a parcurs un drum dificil. „Mi-am făcut stagiatura la Directoratul de Imigrări al Islandei, unde am învăţat o mulţime de lucruri şi am câştigat o bogată experienţă în tot ceea ce ţine de practica şi legile internaţionale, europene şi naţionale ale imigraţiei, dar şi în ceea ce priveşte azilul. În acea perioadă, am văzut şi un anunţ prin care se recrutau poliţişti de frontieră şi am decis să trimit un CV, dar vă spun sincer că aveam mici speranţe că voi fi acceptată. Norocul mi-a surâs însă şi am fost chemată la interviu. A urmat un curs de calificare, care a fost încheiat cu mai multe examene şi o perioadă de pregătire, timp de trei luni. Lucrez în continuare, dar am luat o pauză deoarece mi s-a oferit şansa unei burse Erasmus. Însă aştept cu nerăbdare să mă întorc la locul de muncă“, povestește românca.  

Mirabela n-a întâlnit probleme create de cetăţeni români la punctul de frontieră „Am avut, în schimb, cazuri de cetăţeni străini care pretindeau a fi români, cu acte false româneşti, şi încercau să treacă graniţa ilegal sau să ajungă în Islanda, pe piaţa muncii, cu o falsă identitate. Din experienţa personală şi din statistică, în cele mai multe cazuri de acest gen sunt implicaţi cetăţeni din ţări care încă au nevoie de viză pentru a munci aici - Moldova, Albania şi Georgia. Spre nenorocul lor, islandezii au şi o româncă la poliţia de frontieră“, se amuză Mirabela. Ea a fost solicitată ca translator şi interpret în diverse cazuri în care au fost implicaţi români, fie ca victime, fie ca infractori.

“Citesc mult și sunt foarte culți”

Mirabela Blaga se simte perfect integrată în Islanda, însă admite că i-a fost cel mai greu să se acomodeze cu mâncarea şi cu vremea rece, dar cele mai mari bătăi de cap le-a avut când a început să înveţe limba islandeză. Tânăra consideră că nordicii ar putea să inspire alte naţiuni în unele privinţe. „Nu ştiu neapărat dacă este ceva anume ce au islandezii şi care ne lipseşte nouă, românilor. Poate doar faptul că sunt foarte uniţi ca societate, sunt foarte patrioţi. Îşi iubesc ţara şi sunt foarte mândri că sunt cetăţeni islandezi, se ajută între ei oriunde ar fi în lume. E de apreciat că sunt foarte culţi, citesc mult, iar cărţile sunt cele mai obişnuite cadouri pe care şi le fac de Crăciun”, adaugă polițista de frontieră.

Populație de 360.000 de locuitori

islanda.jpg

Harta Islandei
Shutterstock

Islanda este o țară insulară nordică, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Are o populație de 360.000 de locuitori pe o suprafață de 103.000 kilometri pătrați. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavik. Insula conține vulcani activi și izvoare geotermale. Interiorul țării e un platou caracterizat de câmpii nisipoase și de lavă, munți, ghețari și râuri glaciare care curg către mare prin câmpia litorală. Islanda n-are o climă foarte rece, în ciuda latitudinii mari la care se află, în apropierea Cercului Polar de Nord.

 

Citește mai mult pe adevarul.ro!

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1