O iubire ca în filme. Soția lui Ștefan Augustin Doinaș s-a sinucis imediat după moartea poetului

Ultima actualizare:

    Poetul Ștefan Augustin Doinaș și balerina Irinel Liciu au format un cuplu timp de jumătate de secol
Poetul Ștefan Augustin Doinaș și balerina Irinel Liciu au format un cuplu timp de jumătate de secol

O pereche cum rar s-a mai întâlnit. Poetul Ștefan Augustin Doinaș și marea balerină Irinel Liciu s-au iubit atât de mult, încât nu a mai putut trăi fără el. În ziua în care soțul ei a murit, Irinel Liciu a mers acasă și a luat un pumn de somnifere.

Ce poveste uluitoare de dragoste! Poetul și  balerina, un cuplu cum rar s-a mai întâlnit.

Poetul Ştefan Augustin Doinaş şi marea balerină a României Irinel Liciu au trăit împreună vreme de o jumătate de secol. Când el a murit, la 25 mai 2002, ea a mers acasă şi s-a sinucis. S-a îmbrăcat frumos, şi-a corectat cu fard imperfecţiunile bătrâneţii, de parcă urma să iasă la cină. S-a aşezat la biroul lui Ștefan Augustin Doinaş, în bibliotecă, a scris câteva cuvinte pe o foaie de hârtie: ”Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide.”

Ultima zi

Marea balerină Irinel Liciu avea 74 de ani în 2002 şi ar mai fi trăit, probabil, câţiva ani. Dar n-a mai găsit nici un motiv să o facă. La ce bun? Soțul ei iubit, Augustin Doinaş, a murit la 80 de ani şi o lună. A murit la Spitalul Fundeni, din Bucureşti, într-o seară de vineri spre sâmbătă, 25 mai 2002.

A făcut infarct la finalul unei operaţii. Avea cancer şi l-ar mai fi dus pe picioare dacă inima nu i-ar fi cedat. Soţia sa, Irinel Liciu, a fost chemată la spital de medicul Irinel Popescu, cel care-l operase pe poet. A ajuns la Fundeni şi l-a văzut pe Doinaş mort. S-a întors acasă, a luat un pumn de somnifere, s-a aşezat pe pat şi a murit. A găsit-o în zori menajera.

O poveste de iubire rară


    În anii 50, Doinaș era un poet necunoscut, iar Irinel Liciu era vedeta Bucureştiului, balerină la Opera Română
În anii 50, Doinaș era un poet necunoscut, iar Irinel Liciu era vedeta Bucureştiului, balerină la Opera Română

Ştefan Augustin Doinaş şi Irinel Liciu s-au cunoscut la mijlocul anilor ‘50, în Bucureştiul prăfuit de tancurile Armatei Roşii, scrie adevarul.ro. El era încă un poet necunoscut, fiu de ţărani din Arad. Ea era vedeta Bucureştiului, balerină la Operă, cu studii de balet făcute la Moscova şi Leningrad.

El stătea în gazdă la un balerin, aşa a întâlnit-o. Pe urmă a privit-o îndelung pe scena Operei şi a făcut o obsesie pentru ea și, curând, obsesia a devenit reciprocă. Femeia fatală a Bucureştiului, Irinel Liciu, la braţul unui poet care trăia din leafa de ziarist la o revistă culturală.

La începutul anului 1957, Doinaş era condamnat la puşcărie politică. Motivul: a omis să denunţe un coleg de la revista ”Teatru“, care vorbea despre extinderea revoluţiei maghiare şi în România. A fost eliberat în februarie 1958 şi pe la colţuri se vorbea că eliberarea sa, după numai un an, nu e străină de Irinel Liciu, prietenă cu fiicele lui Gheorghiu Dej.

Augustin Doinaş povestea într-un interviu, la TVR: ”Ani de zile, după căsătorie, am fost prinţ consort. Nevastă-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerină la Opera din Bucureşti, pur şi simplu m-a întreţinut. Am trăit pe spinarea ei. Aveam interdicţie de a publica şi toate uşile îmi erau închise. Mergeam să îmi aştept soţia la Operă, după repetiţii, iar portarul mă striga «domnul Irinel»“.

Irinel Liciu era în culmea gloriei. Primise în 1958 titlul de Artistă Emerită de la Gheorghe Gheorgiu Dej.

La sfârşitul anilor ’60, Irinel Liciu a părăsit Opera din Bucureşti şi nu s-a mai întors. Însă, poetul Ștefan Augustin Doinaș îşi lua avânt spre marea literatură. Vin în serie: primul volum de poezie publicat, prima traducere, primul premiu al Uniunii Scriitorilor, apoi premii internaţionale.

Ștefan Augustin Doinaș a fost infidel

Se îndrăgostea de femei de condiţie modestă, iar episoadele sale de infidelitate au devenit de notorietate. Irinel Liciu află şi trăieşte cu această tristă realitate: Doinaş o înşală! Are chiar un episod în care îl părăseşte şi Doinaş care scrie una dintre cele mai frumoase poezii din literatura română: „Astăzi ne despărţim”.  Însă, o iubire mare iartă trădările.

Împreună vreme de o jumătate de secol

Revoluţia din 1989 îi prinde spre vârsta a treia. Doinaş devine membru al Academiei Române. Alexandru Paleologu şi alte personalităţi din lumea universitară românească îl propun, în 1992, pe lista pentru Nobelul literar. Intră în politică şi între 1993 şi 1996 e senator al României din partea Partidului Alianţa Civică. Îşi dă seama la timp şi admite la final: „calitatea mea de senator e nesatisfăcătoare“.

Primeşte premii literare şi distincţii, conduce o revistă, „Secolul 20“, în care scrie tablete săptămânale. Din 2002, încep accidente vasculare, medicamente, cancer, mers în baston. Îşi dă seama că moare.

E filmul ultimelor zile pentru doi bătrâni care sunt împreună de peste 50 de ani. Când şi-a dat seama că Doinaş va muri, Irinel Liciu şi-a dat seama că şi ea va muri, căci spunea adesea că nu i-ar putea supravieţui. Şi nu i-a supravieţuit.

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net