O femeie pe o bancnotă românească! Cum se poate întâmpla acest lucru

bancnota_1.jpg

bancnota
Așa ar arăta bancnota de 10 lei cu chipul Reginei Maria

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 80 de ani de când româncele au primit drept de vot, o jurnalistă vrea să-l convingă pe guvernatorul BNR să pună chipul unei femei pe una din bancnotele românești.

Janina Nectara, inițiatoarea proiectului, dă exemplul țărilor care au deja efigii feminine pe bancnote: Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria sau Canada. În Australia, pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat.

Jurnalista a înființat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toți românii să voteze petiția adresată oficialului BNR. Pe aceeaşi platformă, cititorii au şi posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii românești, ce femeie îşi doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi va fi propunerea înmânată guvernatorului BNR. 

"Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbaților la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm”, spune Janina Nectara.  

loading...
Loading...

Citește și

  • Crama guvernatorului BNR din Drăgăneşti, Vâlcea, a fost inclusă pe lista destinaţiilor turistice de lux. Se întinde pe 40 de hectare şi are o producţie de 150.000 de sticle pe an.

  • fiica lui mugur isarescu lacramioara firma imobiliara vinuri

    Lăcrămioara Isărescu(39 de ani), fiica lui Mugur Isărescu, guvernatorului BNR, este director la o firmă a unui dezvoltator norvegian, care deţine în portofoliu 120 de hectare de teren în Constanţa şi în Bucureşti. Tânăra a intrat în companie în aprilie anul 2014 şi de atunci se ocupă cu proiecte imobiliare în România.