O femeie pe o bancnotă românească! Cum se poate întâmpla acest lucru

Ultima actualizare:

    Așa ar arăta bancnota de 10 lei cu chipul Reginei Maria
Așa ar arăta bancnota de 10 lei cu chipul Reginei Maria

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 80 de ani de când româncele au primit drept de vot, o jurnalistă vrea să-l convingă pe guvernatorul BNR să pună chipul unei femei pe una din bancnotele românești.

Janina Nectara, inițiatoarea proiectului, dă exemplul țărilor care au deja efigii feminine pe bancnote: Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria sau Canada. În Australia, pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat.

Jurnalista a înființat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toți românii să voteze petiția adresată oficialului BNR. Pe aceeaşi platformă, cititorii au şi posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii românești, ce femeie îşi doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi va fi propunerea înmânată guvernatorului BNR. 

"Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbaților la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm”, spune Janina Nectara.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net