O cerșetoare din România a câștigat la CEDO un proces cu statul elvețian. Cazul ei a intrat în istoria jurisprudenţei europene

1_copy.jpg

Foto: Rick Steves

O cerşetoare din România a câştigat un proces la CEDO cu statul elveţian, iar acum trreebuie să primească despăgubiri. Vestea succesului său a ajuns în toată Europa.

Violeta Sibianca Lăcătuş, o tânără de 28 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, a ajuns în 2011 în Geneva, unde a fost amendată de mai multe ori pentru cerşetorie: prima data cu 93 de euro, iar a zecea oară, în 2014, cu aproape 500 de euro, sancțiune cumulată, scrie adevarul.ro. Românca, de etnie rromă, a depus recursuri, făcând apel chiar și la Curtea Federală a Elveţiei. Și acesta din urmă a fost respins în 2015, iar în luna martie a aceluiași an a fost arestată şi a stat 5 închisă, pentru neplata amenzilor.

Va primi daune morale în valoare de 950 euro   

Românca nu s-a dat bătută şi a mers mai departe. Sprijinită de o avocată specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”, ea s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde a reclamat faptul că a fost umilită şi persecutată. Zilele trecute, Violeta Sibianca Lăcătuș a câştigat procesul la CEDO, iar statul elveţian este obligat să-i plătească daune morale de circa 950 de euro. În decizia ei, Curtea a reţinut că tânăra avea dreptul „inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie".     

Cum a câştigat procesul  

„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, motivează CEDO. Astfel, Elveţia ar încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Este vorba despre un articol care protejează respectarea vieţii private şi familiale. Violeta Sibianca Lăcătuş s-a întors în satul ei natal, Pintic, comuna Teaca. 

Citește și: 

Cerşetorii români i-au terorizat pe elveţieni

Crima care a îngrozit Vestul! Româncă de 18 ani, ucisă și mutilată în Elveția

Loading...
 
 

Citește și

  • elvetia primeste romani la munca

    Elveția, unul dintre cele mai bogate state europene, unde deja trăiesc circa 30.000 de români, a anunţat că, din luna mai 2019, îşi va deschide larg porţile pentru românii care vor să muncească, eliminând toate restricţiile existente.

  • vot

    UPDATE Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene.Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei idei. Elvețienii se întâlnesc la vot duminică, 27 septembrie, pentru a vota într-un referendum ce vizează intrarea cetățenilor UE în țară pentru a munci și trăi în țara lor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1