O bancă de la noi pregătește un credit „casă contra datorie”

Ultima actualizare:

Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se grăbește, zice o vorbă românească. Într-adevăr, cei care se mișcă repede în piața imobiliarelor are numai de câștigat. CEC Bank pregătește un credit ipotecar care oferă posibilitatea clienților să cedeze locuința cumpărată cu împrumut, în schimbul stingerii datoriei. Iată care sunt condițiile.

Legea dării în plată, supranumită legea „casă contra credit”, va fi rediscutată azi de senatori. Parlamentarii încep sesiunea cu un proiect legislativ dificil, care a picat testul președintelui Iohannis. Șeful statului a retrimis legea dării în plată în Parlament, din cauza „inechităților” pe care le-ar produce dacă ar fi adoptată în forma actuală. Înainte ca parlamentarii să ia decizia mult așteptată de români, CEC Bank anunță că pregătește lansarea unui nou tip de credit ipotecar, care le permite clienților să cedeze locuința cumpărată cu bani de împrumut pentru stingerea datoriei, informează bankingnews.ro.

„Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranță un avans mult mai mare și niște condiții de creditare mult mai severe”, a declarat pentru sursa citată, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank. Acesta a precizat că noul produs bancar ar trebui să fie lansat în câteva săptămâni, timp în care parlamentarii pot lua o decizie definitivă în cazul legii dării în plată.

În opinia lui Ghețea, forma actuală a legii nu corespunde scopului inițial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei români care într-adevăr au probleme. „În acest sens, sper ca actul normativ să fie aprobat într-un final, dar într-o formă care să servească numai celor cărora le este adresată, și anume persoanelor care au probleme și care nu mai pot face față plăților la bancă”, a concluzionat bancherul.

Forma actuală a legii i-a nemulțumit pe bancheri, aceștia opinând că actul normativ va aduce mari prejudicii băncilor. Aceștia spun că instituțiile bancare vor fi transformate, peste noapte, în agenții imobiliare, care se vor chinui să vândă proprietățile la care clienții vor renunța, pentru a recupera prejudiciul în urma creditării. Principalele bănci din România au luat déjà primele măsuri pentru a se proteja în cazul adoptării acestei legi. Ele au început să majoreze procentul avansului solicitat la semnarea unui contract de credit și să modifice condițiile de creditare.

Raiffesisen majorează avansul creditelor ipotecare

Cea mai radicală măsură de protejare a intereselor bancherilor a fost luată de Raiffeisen Bank. Reprezentanții băncii au anunțat că au majorat procentul avansului solicitat clienților pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35% (pentru creditele în lei) și până la 40% (în cazul creditelor în euro). „La creditele ipo­tecare standard am ajus­tat unele criterii de acor­dare, în special în ce­ea ce priveşte avansul, până la clarifi­carea legislaţiei cu impact în domeniul îm­prumuturilor cu garanţie imo­biliară“, au declarat reprezentanţii Raiffeisen pentru zf.ro. Aceştia au adăugat că programul „Prima Casă” continuă fără modificări, avansul rămânând la 5%.     

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net