Nu se iese, nu se intră! Colonie de romi din Bihor, băgată în carantină. Un sfert din ei sunt infectați cu coronavirus

colonie_romi.jpeg

Colonie de romi din Bihor
Romii din Vadu Crișului, greu de convins să se lase testați de autorități
Foto: alesdonline.ro

Măsură dură în Bihor! Colonia de romi din comuna Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină, joi seară, începând cu ora 19.00, după ce testările făcute în comunitate au arătat că există un număr mare de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Anunţul despre intrarea în carantină a familiilor de romi a fost făcut de prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, într-o postare video pe pagina oficială de Facebook a instituţiei. Oficialul precizat că măsura a fost propusă de autorităţile judeţene şi aprobată de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.   

Păziți de polițiști și de jandarmi

“De astăzi, această comunitate unde trăiesc 470 persoane este carantinată şi va intra în monitorizarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Intrările şi ieşirile sunt păzite strict de Poliţie şi Jandarmerie. Practic, nu se iese, nu se intră, iar starea de sănătate a întregii comunităţi va fi monitorizată permanent de specialiştii DSP, prin Spitalul orăşenesc Aleşd”, anunță prefectul.   

Comunitatea va avea asigurată alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deşeurilor, iar la 7 - 10 zile se monitorizează starea întregii comunităţi. “Dacă vor exista persoane simptomatice, vor fi extrase şi internate în Spitalul Municipal Oradea”, mai precizează Ţiplea.   

Protest la adresa edilului

Testarea comunitară, care a reprezentat o premieră naţională, a fost aplicată în colonia de romi din comuna Vadu Crişului sâmbătă, 25 aprilie. Cu două zile mai devreme, autorităţile făcuseră o încercare care a eşuat: romii au refuzat să se lase testaţi și au postat o înregistrare video pe YouTube, în care protestau la adresa primarului din comună.

Cadrele medicale care s-au deplasat pe 25 aprilie în colonie au reuşit să testeze doar 123 din cei 470 de membri ai comunităţii. Prefectul apreciază că gradul de infectare în comunitatea de romi este de circa 25%.

Vezi video și citește mai mult pe adevarul.ro!   

Loading...

Citește și