Nu s-au strâns banii! Ultima zi de donații pentru ”Cumințenia Pământului”

Ultima actualizare:
cumintenia pamantului brancusi 0 jpeg

Astăzi, 30 septembrie, este ultima zi a subscripţiei publice pentru cumpărarea de către stat a „Cuminţeniei Pământului”, statuia lui Constantin Brâncuşi. Era nevoie ca românii să doneze în total 6 milioane de euro, dar s-au donat doar 831.000 de euro. Ce urmează?

Moştenitorii familiei Romaşcu au cerut iniţial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Guvernul Cioloş spera să strângă din donaţiile publicului 6 milioane, dar a stâns doar un milion.

Așadar, pierdem statuia lui Brâncuși? Părerile sunt împărțite, dar cei mai mulți spun că statul ar trebui să acopere suma convenită cu proprietarul operei marelui brăncuși.

Banca Naţională a României (BNR) are altă soluție. Bogaţii României trebuie să completeze diferenţa, aşa cum făceau elitele cultivate de altădată.

Ideea subscripţiei pentru 6 milioane din cele 11 a apărut în primăvară şi a venit din partea ministrului Vlad Alexandrescu. Ministerul Culturii nu avea fonduri, iar Ministerul de Finanţe oferea numai cinci milioane.

„E o ruşine această subscripţie publică. Pentru că m-a oprit lumea de pe stradă şi mi-a spus: Ce, aţi ajuns că cereţi de la oamenii de pe stradă, sunteţi cerşetorii şi ai comuniştilor? Cine v-a deposedat, ăla trebuie să vă despăgubească, nu oamenii de pe stradă. Nu a avut dreptate?”, spune Dinu Viloiu, nepotul inginerului Romașcu, moștenitor al «Cumințeniei Pământului», citat de digitv.ro.

”Cuminţenia Pământului” este unică. Brâncuşi lucra în serii, pe ea a sculptat-o o singură dată. Numele românesc al statuii este intraductibil.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net