Nu risca să-ți duci bijuteriile la amanet! Uite ce trebuie să faci înainte

Ultima actualizare:

    Înainte să-ți amanetezi aurul, fii atent la prețul oferit
Înainte să-ți amanetezi aurul, fii atent la prețul oferit

Ai nevoie urgent de bani, iar singura variantă ar fi să-ți amanetezi bijuteriile. Nu te duce cu săculețul de aur fără să-ți scoți înainte un buletin de expertizare, dacă vrei să ai certitudinea că primești înapoi ceea ce ai dat și în condiții bune.

Simplitatea şi rapiditatea obţinerii unui împrumut de la o casă de amanet, face din amanetarea bijuteriilor din metale preţioase o soluţie bună pentru crizele financiare de moment.

Mulţi români apeleză la această formă de împrumut, dar este bine de ştiut că nu este o soluţie de durată şi că implică şi costuri, de care trebuie să ții cont atunci când iei decizia să amanetezi.

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului dau și niște sfaturi pe care este obligatoriu să le urmezi înainte să-ți dai bijuteriile.

- află greutatea corectă obiectelor din metal preţios pe vrei să le amanetezi;

- trebuie să știi titlul (conţinutul de metal preţios - în limbaj popular numărul de carate pentru aur) corect al obiectului respectiv;

- dacă obiectul respectiv are montate pietre preţioase şi care este calitatea acestora;

- verifică starea obiectului: dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet;pentru monede titlul este acela indicat în cataloagele numismatice.

Scoate un certificat de la Direcţia Metale Preţioase

Dacă nu ai astfel de informaţii despre bijuteriile pe care vrei să le amenetezi, pentru a evita orice nemulţumiri ulterioare, este cazul să mergi la unul din ghişeele Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley și să ceri un buletin de expertizare/ de analiză atât pentru metal cât şi pentru pietre dacă este cazul.

Pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰ un astfel de buletin este indispensabil pentru a obţine un preţ corect. Această instituție există în București și în alte 20 de orașe.

Informații pe care trebuie să le ceri de la casa de amanet

În momentul în care ai ajuns la casa de amanet, trebuie să ceri informații legate de:

- preţul oferit pentru fiecare tip de metal preţios şi pentru fiecare titlu;

- condiţiile contractului de amanet: comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, posibilitatea plăţii înainte de termen şi a recalculării comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului;

- condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventual  perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute după expirarea scadenţei;

- condiţiile de recuperare a obiectelor amanetate.

În condiţiile în care aduci la amanet un obiect cumpărat de curând, trebuie să ştii că suma pe care o vei primi este sub preţul pieții.

Trebuie să ai în vedere și faptul că fiecare casă de amanet percepe comisioane diferite, are valuări diferite, condiţii de amanetare diverse.

Pentru a afla care este cea mai bună ofertă de pe piaţă, informează-te și nu intra în primul amanet care-ți iese în cale!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net