Nu mai vrem pepeni de fiţe, de-acu-i plin de lubeniţe!

Ultima actualizare:

    “Am vândut două tone de pepeni în trei zile”, se umflă-n pene Iulian Avram, agricultor din DăbuleniFoto: "Adevărul"
“Am vândut două tone de pepeni în trei zile”, se umflă-n pene Iulian Avram, agricultor din DăbuleniFoto: "Adevărul"

În sfârşit, putem să ne bucurăm de faimoşii pepeni de Dăbuleni! Cu două săptămâni mai târziu decât în mod normal, primele lubeniţe cultivate în localitatea doljeană au apărut pe piaţă. Agricultorii spun că de vină au fost temperaturile scăzute din luna mai.

Era şi timpul, fiindcă ne ploua în gură! Din această săptămână, din Dăbuleni, patria lubeniţelor, pleacă zilnic peste 300 de tone de marfă către marile oraşe, iar câmpurile sunt pline de săteni.

„Recolta e bogată, iar preţul pe kilogram e bun. Am vândut cinci tone de lubeniţă cu un leu kilogramul”, se laudă Valerică Iancu, agricultor din Dăbuleni. “Dacă se păstrează preţul şi în iulie, vom avea profit în vara asta. Mai am o comandă de zece tone la începutul lui iulie pentru Cluj, Craiova şi Bucureşti. Pepenele negru se vinde foarte bine, doar este zemos şi dulce. La noi e ca la loterie. Într-un an putem lua lozul câştigător, iar în alt an - nu“, adaugă producătorul pentru adevarul.ro.  

Zeci de camioane încărcate cu lubeniţe pleacă din Dăbuleni spre pieţe
Zeci de camioane încărcate cu lubeniţe pleacă din Dăbuleni spre pieţe

„Pepenele vărgat poate fi confundat cu uşurinţă cu cel din Grecia”, avertizează un alt agricultor, Constantin Bălună. “Cumpărăm o sămânţă din care punem şi noi, şi ei, dar marfa noastră e mai bună, fiindcă la noi zona este deşertificată. Eu sunt în plină recoltare şi vreau să vând marfa engros. Nu merită să plec prin ţară şi să vând. Trebuie să plătesc motorina şi piaţa, iar la un transport mi-ar rămâne doar 500 de lei“. Oamenii se vaită că samsarii vând fructele din import ca şi cum ar fi din Dăbuleni, dar treptat pepenii greceşti vor fi scoşi din pieţe.

Inginerul agronom Ştefan Toma e categoric: „Doljul e lider la cultivarea pepenilor, după care urmează Galaţi şi Brăila. Pepenele de Dăbuleni e cel mai cunoscut brand din ţară, datorită calităţilor pe care le are solul. E adevărat că agricultorii folosesc tehnologia de cultivare a plantelor altoite şi au renunţat la răsadurile româneşti. Pepenii noştri se diferenţiază de cei aduşi din import printr-un singur lucru: au coada verde, iar cei din Turcia sau Grecia o au uscată“.

“Pepenele nostru? Zemos şi dulce!”, anunţă nea Valerică
“Pepenele nostru? Zemos şi dulce!”, anunţă nea Valerică

Click! spune

Pepenele de Dăbuleni a fost înregistrat la OSIM din anul 2010, dar agricultorii au declarat că acest lucru nu i-a ajutat absolute deloc. „Nu este normal să vedem cum marfa de export se vinde mai bine ca a noastră, iar guvernanţii nu fac nimic. Avem nevoie ca pepenii să ajungă şi în marile magazine. Noi muncim de dimineaţa până noaptea, iar samsarii vor să ne cumpere marfa pe nimic”, se plânge un producător doljean.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe poze pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net